Hospice Het Vliethuys biedt een gastvrij verblijf voor mensen met een beperkte levensverwachting voor wie verzorging thuis niet meer mogelijk is.

Het Hospice beschikt over acht éénpersoonskamers met een sanitaire unit. Verder zijn er meerdere ruime huiskamers en een woonkeuken. De zorg is niet langer gericht op het bereiken van genezing, maar richt zich grotendeels op het verlichten van pijn en kwaliteit van leven. Het hospice kan dankzij de vrijwilligers, verpleegkundigen en coördinatoren veel voor bewoners betekenen, zoals blijkt uit onderstaand voorbeeld.

Toen Sophie 61 jaar was heeft zij nog een boekenwinkel geopend. De winkel is haar lust en haar leven. Als het mogelijk is, probeert zij daar nog zoveel mogelijk te zijn. Koken en eten klaarmaken, kost haar te veel moeite. Zij heeft al vier maanden geen vast voedsel meer gebruikt. Als Sophie komt kijken in het hospice is haar eerste vraag of zij dan nog wel naar de winkel mag. Sophie is gerustgesteld als zij hoort dat vrijwilligers haar desnoods naar de winkel brengen.

Als Sophie besluit dat het hospice een goede plek voor haar is, kan zij snel komen. Sophie moet geholpen worden met de verzorging. Zij is benauwd en krijgt daarom zuurstof, dat lijkt wel wat te helpen. Sophie zit liever in de stoel dan dat zij in bed ligt. Al snel geeft zij aan zich wat meer uitgerust te voelen. De tweede dag in het hospice eet Sophie een halve tosti en later een gebakken eitje op brood. De familie is verbaasd omdat zij al zolang niets heeft gegeten. Al snel eet Sophie de warme maaltijd mee aan tafel in de huiskamer.

Iedere ochtend rond 10.30 uur wordt Sophie door haar dochter opgehaald om naar de winkel te gaan. Daar staat inmiddels een zuurstofapparaat van het hospice. Voor het vervoer zijn kleine zuurstofflesjes geregeld zodat het allemaal wat makkelijker gaat. Na een paar weken is het voor Sophie comfortabeler als zij op bed wordt gewassen. Zo spaart ze weer energie om naar de winkel te gaan. Soms, als de familie niet kan, wordt Sophie door een coördinator of een vrijwilliger vervoerd naar en van de boekenwinkel. Het hospice probeert de laatste periode van het leven van Sophie zo aangenaam mogelijk te maken en haar zoveel mogelijk te laten genieten van de dingen die voor haar belangrijk zijn. Ook voor haar kinderen is het belangrijk dat zij later terug kunnen kijken op een waardevolle periode met hun moeder, een periode waarin zij de zorg konden delen met de medewerkers van het hospice.

Het aanbieden en bewaken van kwaliteit, de verbondenheid met bewoners en familie is een bijzondere ervaring. Het mogen meelopen met het laatste stukje van het leven en waardig afscheid nemen. Met andere woorden: “Het Hospice is een rode loper naar de hemel.” Het hospice is afhankelijk van giften en donaties.

Lees meer over Hospice Het Vliethuys op www.hetvliethuys.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 125 van LEVEN! Magazine #43