Ondernemer John van Zweden is bekend geworden als dé behangkoning van Behangparadijs John van Zweden, maar die naam is achterhaald. “Begrijp me niet verkeerd, behang is mijn lust en leven, maar wij doen inmiddels veel meer dan dat. Van complete woningstoffering, behang, vloeren tot aan zonwering, gordijnen, meubels en kasten-op-maat”, somt Van Zweden op. “En je krijgt gratis advies van interieurstylisten.” Een naamsverandering was broodnodig en daarom pronkt nu John van Zweden Woninginrichting op de gevel.

In 2018 nam Zoon Kay, de vierde generatie, de zaak aan de Oude Haagweg in Den Haag grotendeels over. “Maar ik kan het nog niet loslaten”, geeft Van Zweden eerlijk toe in de Legends Lounge van ADO Den Haag, zijn tweede huiskamer. “Ik ben op maandag, donderdag en zaterdag nog te vinden in de winkel, maar ik richt mij voornamelijk op de zakelijke markt.” Zo regelde Van Zweden de stoffering en vloeren van gebouwencomplex New Babylon bij station Den Haag Centraal, de stadsappartementen in Monarch aan het Prins Clausplein en Go 070 aan de Neherkade in Den Haag.

Van minizaak tot grote speler
Opa Jan van Zweden startte in 1958 met J. van Zweden en Zoon aan de Paul Krugerlaan. Jan en zijn zoon Kees, Johns vader, stonden voornamelijk op de steiger als schilder, terwijl echtgenotes Johanna en Riet de behang- en verfzaak bestierden. In 1982 nam John de winkel over van zijn vader, maar barre tijden braken aan. “De omzet was dramatisch terug­gelopen tot amper een geeltje per dag”, vertelt Van Zweden. De veranderende samenstelling van Transvaal, vaste klanten die verhuisden en de komst van een bouwmarkt pal tegenover de zaak, werden hen bijna fataal. Toen kwam John op een idee om de neerwaartse spiraal te doorbreken. “Een kamer behangen voor 75 euro. Op meerdere plekken werd op aanhangers reclame hiervoor gemaakt. Binnen twee jaar waren we van klein behangwinkeltje uitgegroeid tot grote speler.”

Mijlpaal in zicht
Samen met de toenmalige Vogelkelder belandde de zaak in 2000 op de Oude Haagweg in een fors groter pand dat gewoonweg gevuld moest worden. “We begonnen met tapijten, vloeren en gordijnen die we tegen lage arbeidskosten aanbrachten”, legt Van Zweden uit. “Een gouden greep, want mensen willen ontzorgd worden. En dat is bij ons dus mogelijk. Het is ideaal om alles in één winkel uit te zoeken en vervolgens ook uit te laten voeren.”
Anno 2022 komt, mede dankzij Instagram, heel Nederland over de vloer voor complete woninginrichting. Het assortiment is gigantisch. “We hebben alle merken en maar liefst 300.000 behangrollen liggen.” Met ruim twintig man vast personeel, waaronder Nederlandse kampioenen woning­stofferen, wordt heel het land bediend. “Het blijft bij één
vestiging, maar we willen wel de beste woonwinkel blijven van Nederland.” De zaak werd al vijf keer uitgeroepen tot Woonwinkel van het Jaar. In 2023 tikt John van Zweden
Woninginrichting de 65 jaar aan. “Daar ben ik enorm trots op. Naast Kay werken ook meerdere neven, mijn vrouw en schoondochter in de zaak. En mijn moeder is nog regel­matig in de winkel te vinden. Ook zij kan het nog niet loslaten. Het is en blijft een familiebedrijf”, aldus Van Zweden.

John van Zweden Woninginrichting
Oude Haagweg 20, Den Haag
T 070 345 36 19
www.behangparadijs.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 32 t/m 33 van LEVEN! Magazine #50

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Hiske van der Gronden