De Reinkenstraat in Den Haag is een ‘dorpje’ in de stad. Veel ondernemers zijn al decennia een vaste waarde in de straat, zoals slagerijen ’t Oude Ambacht en P.J. van den Broek, boekwinkel Colette en Schoenmakerij Van Oosterom, maar er zijn ook veel nieuwe gezichten bijgekomen de afgelopen jaren zoals Ohmu Sushi, Little Miss Sangria en Zamcaffè. “Hier vind je geen ketens, maar staat de eigenaar nog zelf in de zaak”, zegt Beau Benerink, die samen met broer Bram Satisfaction Coffee runt.

De klanten en ondernemers delen ‘lief en leed met elkaar’, zegt schoen­maker Harry van Oosterom, die samen met Benerink de ondernemersvereniging, BIZ Reinkenstraat, vormt. Al meer dan een kwart eeuw is hij met zijn winkel gevestigd in de Reinkenstraat. ‘Kleinschalig, ouderwets gezellig en betrokken: zo zou ik de winkelstraat omschrijven. “Er heerst een dorps sfeertje. Als een vaste klant de portemonnee is vergeten, betaal je gewoon morgen.” Benerink is in 2019 in de zaak gestapt van haar broer. “Ik zat in de marke­ting en communicatie, maar ik had zin om iets tastbaars te doen. Het mooie van onder­nemen is dat alles wat je in de zaak steekt, ook terugkrijgt.” Satisfaction Coffee is een echt familiebedrijf en elke dag geopend. “We zijn gespecialiseerd in koffie en hebben vier verschillende soorten vers gebrande koffiebonen. Onze moeder bakt trouwens alle taarten. Daar krijgen we heel veel complimenten over”, zegt Benerink. “Binnenkort kunnen gasten ook twee avonden per week aanschuiven voor het diner.”

Siciliaans genieten
Iets verderop in de straat streek de Siciliaanse Andrea Zametti vier jaar geleden neer met zijn Zamcaffè met Italiaanse koffie, vers gemaakte lekkernijen zoals cannoli, rijkbelegde focaccia’s, de typisch Siciliaanse rijstballletjes (arancini) en ijs. “Of gewoon voor een espresso aan de bar om 07.30 uur voordat je naar het werk gaat”, zegt Zametti. Hij droomde altijd van een eigen koffiezaak en besloot om de gok te wagen in de Reinkenstraat. “Er wonen hier veel mensen met een internationale achtergrond en echte levens­genieters”, vertelt Zametti. Iedere maand organiseert hij een aperitivo. “Dan even geen koffie, maar wijn of een ander drankje met een bord met Italiaanse hapjes die ik zelf maak.”

Frans familiebedrijf en torens van boeken
Van Italië steek je letterlijk de straat over naar Frankrijk waar delicatessenzaak Sucré Salé is gevestigd. “Als je hier binnenwandelt komt je terecht in een klein Frankrijk en krijg je een echt vakantiegevoel”, zegt Maxim Rousseau die samen met zijn vader Jean-Marc en broer Fabian de in totaal drie vestigingen bestiert: Gentsestraat (Scheveningen) en Herenstraat (Voorburg). Sucré Salé staat voor zoet-hartig: de hele dag door kunnen klanten terecht voor lekkernijen. Van de befaamde rillettes de canard tot zelfgemaakte paté, salades, taartjes, maaltijden en natuurlijk verse croissants en brood. “Ik moet zeggen dat de Reinkenstraat, van al onze vestigingen, by far, de gezelligste is.”
Boekhandel Colette is ‘de vreemde eend in de bijt’ in de straat, zegt Kim Heijdenrijk, die samen met zeven Haagse prominenten de zaak, die na vijfentwintig jaar dreigde te sluiten vanwege een gebrek aan opvolging, in 2021 overnam. Naast de schrijfster runnen onder meer een journalist en een vakbondsvrouw de boekenzaak met duizenden tweedehands boeken. “Ook wij ontdekken elke keer weer wat nieuws. Dan valt er een stapel boeken om en vinden we weer een mooi pareltje”, aldus Heijdenrijk.

Oude gezichten in nieuwe bakkerij
Nieuw in de straat is Bakker Klink die is neergestreken in het pand van Bakker Hessing die door faillissement de deuren moest sluiten. Wat hetzelfde is gebleven is het personeel. Eus van Eembergen bestiert de zaak samen met Bianca Hogenbrug en Agnes van Kampen. “Terug op onze oude stek met de vaste gezichten, maar met heel andere producten. Alles wordt met de hand gemaakt: van de spritsen en pindakoeken tot het gebak.” Dat laatste loopt als een speer. “Voor het gebak komen mensen terug en een hartige hap zoals het Lekkerbekkerijtje met Hufsaus van Jeffrey Huf, doet het altijd goed”. vertelt Van Eembergen.

Scharrelvlees en Haagse huiskamer
Slagerij ’t Oude Ambacht is niet meer weg te denken uit de straat. “Na zesentwintig jaar ken ik iedereen”, zegt eigenaar John Warrington. “Eetcafé Lokaal Duinoord koopt hun vlees bij mij en heeft zelfs de sleutel van de zaak als ze nog iets nodig hebben in de avonduren. “’t Oude Ambacht begon ooit als een klein winkeltje met een toonbank van een meter of vier. Inmiddels hebben we een vitrine van tien meter en ver­kopen per dag zo’n driehonderd vers belegde broodjes”. De slagerij staat bekend om zijn scharrel- en biologisch vlees van hoge kwaliteit. Hardlopers zijn de broodjes shirakip met gekruide kippendijen en de geheime shirasaus en de flanksteak. Het bedrijf heeft daarnaast zijn eigen saus laten ontwikkelen: Warrie-naise. Zijn echtgenote Ineke runde een tijdlang een inte­rieurzaak in dezelfde straat, maar gooide in mei het roer om met een nieuw concept: Gewoon Lekker. Aan het einde van de straat zit lunchroom Haver. Eigenaresse Bernike Melles nam de zaak waar zij al werkzaam was in 2019 over. “Het was altijd mijn droom om een eigen lunchroom te hebben. Dat kan ik nu afvinken van mijn bucketlist. In de Reinkenstraat heb je alles: goeie slagers en bakkers, horeca en leuke boetiekjes. Je hoeft de stad niet in.” Met Haver wil Melles een huiskamer bieden voor de buurt. De zaak past heel goed bij de straat, vindt de BIZ Reinkenstraat. “Onze slogan is niet voor niets ‘klein straatje, groot hart’”, aldus Benerink.

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 58 t/m 61 van LEVEN! Magazine #54

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Fiore Vink