Het team van 5Huizen Vastgoed & Leegstandbeheer plaatst al bijna tien jaar tijdelijk bewoners of ondernemers in leegstaande panden door heel Nederland. “Ik ben al twintig jaar actief in deze branche. Ik zeg altijd gekscherend: ‘Uw leegstand is mijn welstand’”, zegt directeur Miloeda Vijfhuizen, die anno 2022 wordt overspoeld door aanvragen voor woonruimtes.

Vijfhuizen ziet het als een uitdaging om juist in deze tijd waarin leegstand schaarser is, om woningzoekenden, startende ondernemers en kunstenaars tijdelijk van een dak te voorzien. “Leegstandbeheer is belangrijk om panden te beschermen tegen braak, kraak en vandalisme”, legt de Haagse uit. Vijfhuizen opereert zowel in Haaglanden als in de rest van het land. Haar portfolio is breed: van bankgebouwen tot aan brandweerkazernes, loodsen, oude kantoor­panden, garageboxen of terreinen en natuurlijk ook woningen. “Ik bekijk per pand naar een geschikte invulling”, legt ze uit. “Zo had ik een keer een kantoorpand in Bezuidenhout waar maar twintig dagen leegstandbeheer nodig was. Een kunstenaarscollectief organiseerde in deze korte periode de expositie ‘Pakje Kunst’. Ook hebben wij een bunker in beheer waar wij in de bijbehorende loodsen leuke ondernemers geplaatst hebben.”

Oplossing in tijden van woningnood
“Er is niets meer lonend dan een startende onderneming die begint via leegstandsbeheer uit te zien groeien tot een succes”, zegt Vijfhuizen, die over het algemeen werkt met tijdelijke gebruikers tussen de 23 en 55 jaar oud. “Deze groep is volwassen genoeg en nog flexibel. Op oudere leeftijd worden mensen honkvaster.” De ondernemer verwacht dat de leegstand in de nabije toekomst weer toeneemt door de hoge inflatie en energieprijzen. “Omdat bedrijven failliet gaan. Leegstandbeheer kan zeker een oplossing bieden in tijden van woningnood. Bovendien is langdurige leegstand met de huidige woningcrisis ook onverantwoord. Als panden langer dan zes maanden leegstaan, moet een verhuurder volgens de wet een tijdelijke invulling vinden en dan ligt leegstand­beheer voor de hand.”

Vastgoedbubbels in Cannes
5Huizen is ook gespecialiseerd in vastgoed­beheer. “Ik heb veel ervaring met huisvesting voor internationale studenten.” Vaste partijen die bij 5Huizen aankloppen zijn het Rijksvastgoedbedrijf en Geste Groep. Tijdens vastgoedbeurs MIPIM, die in maart 2023 plaatsvindt in het mondaine Cannes, viert 5Huizen haar tienjarig bestaan. “Ik organiseer daar jaarlijks de borrel ‘Vastgoedbubbels’ en deze keer heffen wij een glas Champagne op de afgelopen jaren en een nog mooiere toekomst”, aldus Vijfhuizen.

5Huizen Vastgoed & Leegstandbeheer
Hellingweg 96h, Den Haag
T 070 887 64 46
www.5huizenleegstandbeheer.nl
www.5huizenvastgoedbeheer.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 105 van LEVEN! Magazine #52

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Anne de Rijk