Het Louwman Museum is één van de grootste automusea ter wereld. De Swan Car, gemaakt voor een maharadja, en de Austin Martin DB5, een originele James Bondauto, zijn veruit het populairst. Maar er zijn meer pareltjes.

De zwarte Lincoln V12 uit die bloederige scène van de Godfathertrilogie waarin Sonny Corleone wordt vermoord, staat er, net als auto’s van Elvis Presley en Churchill. Maar deze pronkstukken zijn slechts schakels in een groter geheel. “Het verhaal van de automobiel vertellen, daar gaat het ons om,” zegt Ronald Kooyman, directeur van het Louwman Museum. Dat verhaal voert van de boerenwagen tot de racewagens van Formule 1.

Ronald Kooyman, directeur van het Louwman Museum

Elektrische auto’s

Natuurlijk kan een technische verhaallijn niet ontbreken, dus dat is het derde element waarop het Louwman Museum selecteert. Dat leert de bezoeker dat elektrische auto’s helemaal niet zo nieuw zijn, maar al rond 1900 bestonden en de voorkeur van de meeste dames genoten; die hoefde je namelijk niet aan te zwengelen. Dit voordeel verviel toen Cadillac in 1911 de elektrische startmotor introduceerde. Tot slot toont de collectie de verschillende carrosserievormen. Naast de vier criteria geldt de voorwaarde dat elke auto authentiek is, geen replica dus, en liefst ook nog rijdt.

Trofeeën

Behalve de ontzagwekkende autocollectie is ook de verzameling kunsten andersoortige aan de autobranche gerelateerde objecten enorm. Lees er alles over door hier te klikken en snel verder te lezen op pagina 68 en 69 in uitgave 37 van LEVEN! Magazine.

Louwman Museum
Leidsestraatweg 57, Den Haag
T 070 304 73 73
www.louwmanmuseum.nl

Tekst Noah Van Klaveren