Waar gaan we in 2019 naar toe? Als je de grote travel agents, reismagazines en populaire sites mag geloven, gaat het steeds meer om de ervaring. Ook gaan we vaker en verder op reis, maar wel korter. En twee lokale reisexperts geven tips en onthullen hun favoriete bestemmingen en wish list.

Wat wordt het dit jaar? Colombia, een citytrip naar Philadelphia of vertrouwd weer naar Spanje? Travel trendwatchers, bijvoorbeeld Booking.com dat onderzoek deed onder 21.500 reizigers uit 21 landen, zien een aantal ontwikkelingen. Zo gaan we vaker, verder maar korter op reis. Goed­kope vliegtickets zorgen ervoor dat citytrips naar steden als Portland en Hongkong bereikbaar zijn. Onderweg maken we steeds vaker gebruik van de technologische en digitale mogelijkheden van virtual reality en kunstmatige intelligentie. Met specifieke, persoonlijke en up-to-date informatie. Een trend die al langer speelt, is dat we tijdens het reizen authentieke ervaringen willen opdoen, nieuwe culturen willen leren kennen. Een goede manier daarvoor is vrijwilligerswerk. Zo’n workaction is populair onder mensen van alle leeftijden. Het vele vliegen staat echter haaks op een andere ontwikkeling. Reizigers zijn zich steeds vaker bewust van de impact van hun gedrag en kiezen voor duurzaamheid. En dat gaat verder dan op je hotelkamer je handdoek hergebruiken of bij aanschaf van een ticket de CO2 compenseren. We willen minder plastic en hebben vaker aandacht voor de sociale situatie in een land. Nu moet er nog een innovatie bedacht worden voor dat milieubelastende vliegen. Misschien een wandelvakantie startend bij je huisdeur. Of massaal reizen met virtual reality?

Veel genoemde bestemmingen

Ieder jaar zoemen weer andere namen rond van te ontdekken landen, regio’s en steden. Colombia was lange tijd te gevaarlijk om te bezoeken, maar nu genieten veel bezoekers er van de prachtige natuur. Ook vaak genoemd: Matera in Zuid-Italië, de culturele hoofdstad van Europa. Kunstliefhebbers haasten zich naar het Zuid-Franse Arles, daar opent het nieuwe museum LUMA. Verder in opkomst: skiën buiten Europa, bijvoorbeeld in Japan (poedersneeuw) of Canada; wellnessreizen en ‘nieuwe’ Europese bestemmingen zoals Slovenië en de Baltische staten. Als betaalbare bestemmingen worden regelmatig genoemd: Montenegro, India, Albanië, New Orleans, Turkije, Goa en Cambodja.

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 26 & 27 van LEVEN! Magazine #39