Steeds meer mensen vragen professioneel advies voordat ze gaan trouwen of samenwonen. Advocaat en mediator Annelies Verhoeff is blij met deze ontwikkeling.

Verhoeff advocaten en mediators is een gespecialiseerd familierechtkantoor. Annelies Verhoeff werd in de jaren 90 gegrepen door conflictbemiddeling (mediation) en heeft sindsdien als advocaat en als mediator talloze stellen begeleid bij een scheiding. “Mensen gaan vaak in blind vertrouwen een relatie aan. Ze zijn verliefd, zitten op een roze wolk en willen niet nadenken over de consequenties van een verbintenis. Meestal gaat alles ook een hele tijd vanzelf en ervaren de partners geen grote problemen. Totdat de hobbels komen zoals verlies, ziekte, ontslag, verhuizing en de dingen die ze zo aantrekkelijk vonden in de ander ineens tot ergernis leiden. Dan worden de verschillen duidelijk en komen de teleurstellingen.”

Investeer in je relatie

Verhoeff zou graag zien dat het vak ‘relaties’ op de middelbare school geïntroduceerd wordt. “Vooral jonge ouders moeten veel ballen in de lucht houden en hun aandacht en tijd verdelen over werk, opleiding, ouderschap, het gezin, elkaar en zichzelf. Investeren in de relatie schiet er bij in. Je zou op school moeten kunnen leren hoe je een goede partner wordt en hoe je relaties aangaat, onderhoudt en op goede gronden beëindigt. Want zoals je moet investeren in een relatie, moet je ook investeren in een scheiding. Om door te kunnen met je leven is het essentieel om te onderzoeken wat er mis is gegaan en om afscheid te nemen van de relatie. Pas dan heb je een solide basis om het ouderschap verder vorm te geven, want ouders blijf je altijd. De verantwoordelijkheid voor de kinderen is het allerbelangrijkst. Kinderen hebben maar één voorbeeld en dat zijn hun ouders.”

Voorkom een vechtscheiding

Weloverwogen trouwen maakt de kans op een scheiding kleiner. Lees alles over hoe Verhoeff Advocaten en Mediators hier mee kan helpen. Klik hier en lees snel gratis verder op pagina 133 van LEVEN! magazine.

Verhoeff Advocaten en Mediators
Eisenhowerlaan 106, Den Haag
T 070 356 33 33
www.verhoeffadvocaten.nl

Tekst Lizzy De Wilde
Fotografie Bas Adriaans