Aan één van de mooiste Haagse grachten staat een woonhuis met één van de best bewaarde art nouveauinterieurs van Nederland. Bouwmeester Lorrie creëerde aan het Smidswater zijn indrukwekkende en tegelijk intieme familiehuis.

Studiegenoten van de Kunstacademie en befaamde Haagse bedrijven droegen bij. Helemaal stijlvast was Lorrie niet; het pand is een mix van jugendstil en neoklassiek met een vleugje Parijs. Achterkleinzoon Bart Bonarius en zijn broer erfden het huis een paar jaar geleden. Een grote renovatie volgde; nu staat het pand te koop.

Misschien heeft Smidswater 26 wel de bekendste brievenbus van Den Haag. Een koperen liggende poes met typische Jugendstilkrullen. Linksonder staat: ‘Voor brieven niet bellen.’ Dezelfde sierlijke lijnen zie je in het ijzerwerk van de voordeur en in veel meer details in dit rijk gedecoreerde huis. De bedenker van dit Haagse hoogstandje was Johannes Petrus Joseph Lorrie, die leefde van 1861 tot 1944. Een kwaliteitsaannemer noemt zijn achterkleinzoon van moederskant Bart Bonarius hem anno 2018. Van jongs af aan komt hij in dit huis; als kind logeerde hij regelmatig bij zijn oma en tantes.

Gesamtkunstwerk

Het Lorriehuis is één van de weinige eigen ontwerpen van de bouwmeester. In 1895 bouwde hij twee panden aan het Smidswater 26 en 27. Meer lezen over dit prachtige huis en de verkoop? Klik dan hier en lees snel verder op pagina 66 t/m 73 van LEVEN! magazine.

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Eddy Wenting