De huizenmarkt is oververhit, iedereen staat onder druk en er wordt soms te snel tot (ver)koop overgegaan, met als gevolg dat kopers, verkopers en makelaars vaker met problemen worden geconfronteerd. De in vastgoedrecht gespecialiseerde advocaten van Brugrecht advocaten zien dit veel terug in hun praktijk.

Advocaten Annemarie Wiesmeier-van der Brugge en Marijke van Etten constateren een toename van het aantal vragen over zaken die betrekking hebben op de koop en verkoop van onroerend goed. Annemarie: “Het overkomt particulieren regelmatig dat hun bod op een huis geaccepteerd is, maar de verkoper alsnog een hoger bod ontvangt en met die bieder in zee gaat. Helaas kunnen wij in deze gevallen niets voor de teleurgestelde potentiele koper betekenen, de wet bepaalt namelijk dat er pas een koop is als de koopovereenkomst is getekend. Bij zakelijke vastgoedaankopen geldt dat niet! Wij hebben in verschillende zaken alsnog voor de koper voor elkaar gekregen dat de verkoper het object moest leveren tegen de overeengekomen prijs, soms door middel van een goede brief, soms door een procedure.”

Haastige spoed

Bij het kopen en verkopen van onroerend goed spelen veel factoren een rol. Marijke: “De druk op de huizenmarkt is hoog waardoor kopers snel de koop aangaan zonder voldoende onderzoek te doen naar bijvoorbeeld de bouw­kundige staat of de VvE-verplichtingen, en later geconfronteerd worden met problemen. Verkopers kunnen te maken krijgen met kopers die toch niet kunnen afnemen door het niet verkrijgen van een financiering. Daarnaast kunnen makelaars aansprakelijk worden gesteld omdat de (ver)koper meent dat de makelaar het niet goed heeft gedaan. Bij ons kunnen alle partijen terecht voor professionele hulp. We adviseren en procederen hier veelvuldig over, mét succes.”

Voorkomen

Brugrecht advocaten staat veel kopers en verkopers bij die worden geconfronteerd met de gevolgen van verborgen gebreken en het schenden van de mededelingsplicht of onderzoeksplicht. Annemarie: “Het liefst dragen we natuurlijk eerder bij en voorkomen we
conflicten. We kunnen het koopcontract vóór ondertekening grondig met een scherp juridisch oog controleren op voorbehouden, aansprakelijkheidsuitsluitingen, vage formuleringen en eventuele fouten. Bij het kopen van een huis ga je de grootste schuld van je leven aan en dus is het belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen. Als vastgoedrecht-specialisten helpen wij daar graag bij.”

Meer informatie over Brugrecht advocaten kijk dan op www.brugrecht.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 91 van LEVEN! Magazine #41