Beiden zijn ze van huis uit gestimuleerd hun eigen carrière op te bouwen. Dat heeft gezorgd dat Hellen Dordregter-de Lange en Mirjam Slabbers als vanzelfsprekend hard hebben gewerkt voor hun onderneming. Nu vieren ze het tienjarig bestaan van Slabbers De Lange, hét secretaressebureau!

Ik kom uit een ondernemersgezin en ben enig kind, mijn ouders hadden een eigen bakkerij op Scheveningen. Mijn moeder was daar altijd, samen met mijn vader, aan het werk. Mijn opa werkte in de visserij en mijn oma hielp ook dagelijks,” vertelt Hellen. Mirjam is de nakomer uit een gezin van zes. “Mijn moeder, inmiddels 87, een hele creatieve en progressieve denker, heeft altijd haar eigen yogastudio gehad.” Kortom, beide vrouwen zijn opgegroeid met hardwerkende, zelfstandige vrouwen die in hun kracht stonden en waar ze allebei trots op zijn. Dat willen ze ook aan hun eigen dochters meegeven.

Tweestrijd

Wat voor moeders zijn ze eigenlijk zelf? Als ze thuis zijn, zijn ze er ook echt voor hun dochters. Mirjam: “Ik ben altijd heel consequent geweest met Sarah. Verder ben ik heel betrokken. Ik vind het heel gezellig als haar vriendinnen aan tafel blijven zitten om te kletsen.” Hellen: “Mijn dochter krijgt bij mij veel ruimte om haar eigen individu te ontwikkelen en we gaan op een respectvolle manier met elkaar om, maar ik ben wel haar moeder en niet haar vriendin.” De combinatie werk en gezin zou niet zo’n issue moeten zijn, menen de onder­nemers. Ook zou het schelen als vrouwen elkaar daarin wat meer steunen. Hellen: “Daar zijn we zelf ook debet aan. Als ik een dag vrij wil nemen, dan kan ik daar eindeloos in tweestrijd over zitten of mij schuldig voelen naar Mirjam toe, terwijl zij mij dit van harte gunt.”

Gebruik je netwerk

Zowel Mirjam als Hellen zijn van mening dat het bij het verwezenlijken van je dromen belangrijk is om je niet tegen te laten houden door aannames en randvoorwaarden. Een goed netwerk helpt daarbij. Mirjam: “Je netwerk is vaak groter dan je denkt. Van partners, vrienden, ouders, broers, zussen tot de buurvrouw. Dat geldt voor hulp bij de opvang van je kind(eren), maar ook voor andere aspecten in je leven en uiteraard je carrière.”

Plezier

Je moet vooral doen wat je leuk vindt en geloven in jezelf, vinden de ondernemers. Ter illustratie geeft Mirjam een voorbeeld: “We hebben laatst een assistent bemiddeld voor een parttime functie. Zij wilde die baan combineren met haar eigen zaak, maar had het steeds over haar bedrijfje. Daarmee maakte zij haar bedrijf, wat zij met zo veel passie doet, klein en dat is zonde en niet nodig. Wees trots op wat je doet en draag uit wie je bent!”

Tienjarig bestaan Slabbers De Lange

Hét secretaressebureau van de Randstad heeft na tien jaar een uiteenlopende klantenkring waaronder verschillende samenwerkingsovereenkomsten met multinationals. Het bedrijf is een grote speler op de markt. Het jubileum wordt dit jaar feestelijk gevierd. Wat staat er voor de volgende tien jaar op hun lijstje? Mirjam: “Nieuwe diensten ontwikkelen, blijven leren en verbazen, maar vooral plezier hebben in de samenwerking met onze klanten en office professionals.”

Meer informatie over Slabbers de Lange kijk dan op www.slabbersdelange.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 92 & 93 van LEVEN! Magazine #41