Als geen ander weet Piet Gispen – familie van – de stad in beelden te vangen. Hij is geen geduldig fotograaf die uren op de perfecte setting wacht. “Meestal ben ik onderweg naar een klant en valt me iets op.” In afwachting van zijn derde fotoboek toont Gispen de zomerse stad in elf foto’s.

Kijk maar je ziet toch niet wat je ziet. Dit motto – vrij naar Martinus Nijhoff – hangt de Haagse fotograaf Piet Gispen (1958) aan. Hij is een graag geziene gast in de binnenstad, steevast met een kleine Fujicamera om zijn nek. Piet is er de man niet naar om geduldig op het ideale moment te wachten. Als het licht niet goed staat, zal hij niet duimen draaien tot de zon keert, nee dan komt het wel een andere keer.

“Ik ben geen natuurfotograaf die uren op een vogeltje gaat zitten wachten; het is zoals het is.” Deze nonchalante houding staat een indrukwekkend oeuvre niet in de weg. Na de zomer komt zijn derde fotoboek uit. Eerder verschenen Den Haag met eigen ogen gezien (2013) en Den Haag opnieuw bezien (2015), de ondertitel: Een fotografische wandeling door veranderend Den Haag. De albums vinden grif aftrek bij Hagenaars en expats. Ook hangen zijn foto’s op de Nederlandse ambassades in Berlijn, Londen, Tokyo, Rio, Washington en Parijs.

Meer weten over Piet en zijn nieuwe fotoboek? Klik dan hier en lees snel de zomer editie van LEVEN! Magazine pagina 120.

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Piet Gispen

www.pietgispen.com