Geluk is de kunst om een boeketje te maken met bloemen uit je naaste omgeving.’ Deze uitspraak van de Franse filmregisseur Jean-Luc Godard zou weleens op kunnen gaan voor Hanneke Frankema.

Anderhalf jaar geleden verruilde ze Friesland voor Midden-Delfland. Met de veiling van Naaldwijk om de hoek is dit een prima voedingsbodem voor haar creatieve beroep en een mooie uitvalsbasis voor haar internationale bestaan. Hanneke reist de hele wereld over om demonstraties te geven, te jureren en grote beurzen aan te kleden. In eigen land geeft ze onder meer workshops voor bloemisten en maakt ze bijzondere creaties voor particulieren.

Jurylid Beste Bloemstylist

Al sinds haar studie wint Hanneke vele prijzen. Zo was ze jeugdkampioen van Nederland, won ze de Barcelona World Flower Cup en maakte ze het beste boeket van het land. “Ik wil nog een keer naar het wereldkampioenschap,” zegt ze “maar dat kost veel tijd en geld.” Ook de media hadden al snel in de gaten dat deze dame de bloemetjes op een wel heel bijzondere manier buiten zet. Drie jaar geleden werd ze gevraagd als jurylid van het televisieprogramma Hollands Beste Bloemstylist. “Dat vond ik machtig,” blikt Hanneke terug op de twee seizoenen waarin ze de kandidaten kritisch beoordeelde. “Het vak stond enorm in de schijnwerpers en ik vond het een eer om ambassadeur te zijn.” In 2015 verhuisde Hanneke naar Schipluiden, waar ze samenwoont met fotograaf Nico Alsemgeest en haar bijna 4-jarige dochter Fenna uit een eerdere relatie. Daar staat niet zomaar een boeketje pioenrozen op tafel. Nee, hier vind je een stilleven van vaasjes met gevlochten ceropegiaranken, kleurrijke bloemen zoals akelei, craspedia, orchideeën en moois uit de tuin. Twee jaar geleden leerde ze Nico in China kennen, waar ze beiden meewerkten aan een grote bloemenshow.

Bloeiende samenwerking

“Ik laat me leiden door een historisch schilderij met bloemen en geef er een eigen creatieve draai aan. Nico fotografeert het bloemstuk in bijvoorbeeld een klassieke Delftsblauwe vaas, dat laten we afdrukken op museumkwaliteit en bieden we te koop aan. Let wel: er wordt niet gefotoshopt, het arrangement klopt helemaal.” In het Westland vindt ze veel bloemsoorten om mee te werken: orchideeën, gerbera’s, chrysanten. En regelmatig geeft ze masterclasses bij Ter Laak in Wateringen.

Meer lezen over Hanneke? Lees dan snel de zomer uitgave van LEVEN! Magazine Den Haag door hier te klikken. Pagina 114.

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Nico Alsemgeest