Rabobank heeft zowel economische als maatschappelijke doelen. Renata Brabander, directievoorzitter bij Rabobank Regio Den Haag, vertelt over de ambitie van de bank om samen een betere wereld te creëren.

Begin dit jaar is Renata Brabander gestart als directievoorzitter bij Rabobank Regio Den Haag. Ze wil nauw betrokken zijn bij de klanten van de bank en hun omgeving. Renata: “Samen kunnen we veel bewerkstelligen en een betere wereld creëren met elkaar. Vanuit de missie van Rabobank ‘Growing a better world together’ gaan we met klanten en relaties aan de slag om in Nederland én daarbuiten het verschil te maken. Als coöperatieve bank zien wij het als onze verantwoordelijkheid om een actieve bijdrage te leveren aan het helpen oplossen van economische en maatschappelijke vraagstukken. Zo is het een uitdaging om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien terwijl de aarde uitgeput raakt. Nederland is een klein land maar staat op het gebied van land- en tuinbouw hoog aangeschreven. Met ‘Banking for food’ zetten wij financiën, onze kennis en ons netwerk in om tot oplossingen te komen. De Rabobank Foundation, die dit jaar 45 jaar bestaat, helpt wereldwijd zo’n vijf miljoen kleinschalige boeren. Via coöperaties leren zij efficiënter en professioneler te werken, zodat hun zelfredzaamheid groeit en ze meer kunnen bijdragen aan de voedselproductie.” In Nederland is er ook nog veel te doen meent de directievoorzitter. Helaas belandt één derde van ons voedsel in de prullenbak, dus er is veel winst te behalen als we samen de voedselverspilling aanpakken. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. “Volgens het voedingscentrum bespaar je zo’n 145 euro per persoon per jaar als je geen voedsel meer verspilt.”

Circulaire vraagstukken

Naast het stimuleren van duurzaam omgaan met ons eten, wil Rabobank Regio Den Haag zoveel mogelijk ondernemers bewust maken van circulair ondernemen en de vele kansen en nieuwe businessmodellen die dit met zich mee brengt. Daarom is Rabobank een Circulair Ondernemen Desk gestart. Deze desk bestaat uit een team van specialisten die ondernemers ondersteunen rondom circulaire vraagstukken. Rabobank denkt mee op strategisch gebied, biedt financieringsmogelijkheden en legt connecties met relevante partijen uit het eigen netwerk. Renata: “Ook voor inwoners uit de regio hebben we prachtige initiatieven ontwikkeld en ondersteund. Van een alliantie om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan tot het versterken van lokale sportclubs. Een inclusieve samenleving vinden we belangrijk en daarom gaan we vol enthousiasme verder met verbindingen leggen en kansen creëren in de Schilderswijk. Daarnaast zijn we nauw betrokken bij de Special Olympics Nationale Spelen die in 2020 in Den Haag plaatsvinden. Dit jaar starten we een initiatief om zorginstellingen uit te dagen op een andere manier naar voeding als onderdeel van de zorg te kijken. Samen iets betekenen voor anderen blijkt volgens wetenschappelijk onderzoek een belangrijke basis te zijn voor geluk. Uit eigen ervaring weet ik dat het ook echt zo is. En wie wil er nu niet gelukkig zijn? Dus laten we samen bouwen aan een gelukkige regio.”

Meer informatie over Rabobank kijk dan op www.rabobank.nl/denhaag

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 40 & 41 van LEVEN! Magazine #40