Het grootste schilderij van Nederland, Panorama Mesdag, is al 137 jaar oud. Toch ontdekken deskundigen nog steeds nieuwe details. In de tentoonstellingszalen van Panorama Mesdag is dit najaar trouwens nog veel meer Scheveningse schilderkunst te zien.

Scheveningen is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstenaars. In de 19de eeuw nam de belangstelling voor zee- en strandlandschappen toe. De Haagse School, een groep kunstschilders uit Den Haag actief tussen grofweg 1860 en 1900, legde strand, dorp en zee op realistische wijze vast. De kleuren waren somber; dit leverde hen de geuzennaam de grijze school op.

Storm verwacht

Er is storm op komst bij Panorama Mesdag. Het schilderij Na de Storm van 1894 van Hendrik Willem Mesdag staat in deze nieuwe expositie centraal. Het vormt het eindpunt van een overzicht van extreem winderig weer in de 19de eeuwse schilderkunst. In 1894 werd Scheveningen geteisterd door ernstig noodweer, met desastreuze gevolgen. Het aanzien van de kustplaats veranderde voorgoed. Mesdag legde de ravage op koele, journalistieke wijze vast. Van 18 november 2018 t/m 3 maart 2019 te bezoeken bij Panorama Mesdag.

Jan Giesen toont noeste arbeiders

Jan Giesen (1900-1983) is een Haagse kunstenaar die verder ging waar Mesdag stopte. Lees alles over hoe hij Schevening uit de jaren 20 op papier zetten door hier te klikken en snel verder te leven op pagina 77 in de herfst editie van LEVEN! Magazine.

Panorama Mesdag
Zeestraat 65, Den Haag
www.panorama-mesdag.nl

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Panorama Mesdag