In 2023 is het 125 jaar geleden dat kunstenaar Maurits Cornelis Escher werd geboren. Zijn werk inspireert en fascineert. Met de grootste museale Escher collectie ter wereld vormen Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis het hart van dit bijzondere jubileumjaar in dé stad van contrasten en tegenstellingen. Den Haag: stad en strand, modern en historisch, rauw en verfijnd.

Maurits Cornelis Escher, geboren op 17 juni 1898, staat bekend om zijn wiskundige benadering van kunst en zijn vermogen om de realiteit op een verbluffende manier te vervormen.Vogels die in vissen veranderen. Water dat omhoog stroomt. Twee handen die elkaar tekenen. Op briljante wijze weet Escher zijn publiek – jong en oud- keer op keer te verrassen. Zijn oeuvre is een verkenning van de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie.

Escher en Den Haag
Het unieke talent van Escher kreeg in de jaren 20 van de vorige eeuw vooral bekendheid bij kunstkenners in Den Haag. Zijn eerste Nederlandse tentoonstelling kreeg hij in Den Haag, en later exposeerde hij met regelmaat in Pulchrio Studio aan het Lange Voorhout. In 1968 kreeg Escher ter ere van zijn 70e verjaardag een grote overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. In 1969 werd één van zijn bekendste werken, de Metamorphose III, in opdracht van de P.T.T. opgehangen in het voormalige Postkantoor op het Kerkplein in Den Haag. Het is het grootste kunstwerk (48 meter), dat hij ooit maakte.

Stap in de andere wereld van Escher
Stap letterlijk in Escher – Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag. Het Kunstmuseum Den Haag bezit de grootste museale collectie werken en toont een groot deel daarvan in het overzicht Escher – Andere wereld, samen met ruimtelijk werk van Gijs Van Vaerenbergh. In deze dubbel-tentoonstelling met als thema ‘dag en nacht’ worden de beroemde prenten van Escher gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische architecten- en kunstenaarsduo.

De Ontdekker van Escher
In museum Escher in Het Paleis kun je het hele jaar genieten van zijn bekendste werken, waaronder de bekende ‘onmogelijke’ voorstellingen zoals ‘Dag en Nacht’ en ‘Klimmen en Dalen’. Vanaf dit voorjaar hangen de aangrijpende werken van Samuel Jessurun de Mesquita zij aan zij met het werk van zijn beroemdste leerling in Escher in Het Paleis. De Mesquita staat bekend als de ontdekker van Escher. In de tentoonstelling laat het museum zien dat hij meer was dan Eschers begin. Hij was een krachtige kunstenaar die tijdloze grafiek maakte. Escher in Het Paleis brengt het werk van deze twee inspirerende kunstenaars samen; de meesters zijn herenigd. Een bijzondere, indrukwekkende tentoonstelling die je gezien móet hebben. 

Ontdek Escher zelf
Het hele jaar door ontdek je in Den Haag de wonderlijke wereld van Escher. Zo vormen iconische gebouwen ingepakt in Escher stijl, de perfecte insta selfie spot voor #denhaagstadvanescher. In april toont Museum Panorama Mesdag een bijzondere tentoonstelling van Ulrike Heydenreich. Tussen het werk van Escher en Heydenreich bestaan veel overeenkomsten. Beiden spelen met perspectief uitgangspunten. In de zomermaanden organiseert Pulchri Studio een prachtige beelden-tentoonstelling op het Lange Voorhout met een hoofdrol voor M.C. Escher. In het najaar ontdek je in ‘Net als Escher’ in Escher in Het Paleis een bont kunstbuffet aan werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. En alsof dat niet genoeg is, worden er gedurende het jaar nog tal van activiteiten met culturele partners, scholen, wijken en onder-nemers in de stad georganiseerd. Kortom, in 2023 is Den Haag dé stad van Escher.


Kalender

Tentoonstelling De ontdekker van Escher
Samuel Jessurun de Mesquita, 18 februari t/m 1 oktober 2023, Escher in het paleis
Tentoonstelling Escher – Andere wereld
18 februari 2023 t/m 10 september 2023, Kunstmuseum Den Haag
Mini tentoonstelling Gezichtsbedrog Lang voor Escher
21 februari t/m 30 september 2023, Museum Bredius
Iconische gebouwen in Escherstijl
Hele jaar, diverse locaties in de stad
Beeldententoonstelling Pulchri
Zomer, Lange Voorhout
Viering geboortedag M.C. Escher
17 juni 2023
Ulrike Heydenreich – Verlangen naar de verte
1 april 2023 t/m 17 september 2023, Museum Panorama Mesdag
Ciconia consort
Zondag 7 mei 2023, Nieuwe Kerk
Tentoonstelling Net als Escher
3 november t/m 24 maart 2024, Escher in het Paleis

Kijk voor het actuele programma op denhaag.com/escher


Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 120 t/m 121 van LEVEN! Magazine #53

Fotografie: The Hague & Partners