Het besef dat we in Nederland in vrijheid leven, lijkt vanzelfsprekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben vele Nederlanders zich ingezet voor onze vrijheid, waaronder George Maduro. Nu staat deze oorlog ver van kinderen vandaan. De boodschap die tijdens de Nationale Kinderherdenking doorklinkt is dan ook: “Het is misschien niet jouw oorlog, maar het is wel jouw vrijheid. Daar mag je best dankbaar voor zijn.”

Door de ontstaansgeschiedenis van Madurodam is het de uitgelezen plek om de kinderherdenking te organiseren. In 1952 opende de vijftienjarige prinses Beatrix als eerste burgemeester het miniatuurpark – tevens oorlogsmonument – vernoemd naar George Maduro. Hij kwam in opstand tegen de Duitse bezetter en zorgde er samen met zijn manschappen voor dat de Oude Tolbrug over de Vliet in Nederlandse handen bleef. Dit belemmerde Duitse troepen om rechtstreeks vanuit het bezette Ypenburg de regeringsstad in te trekken. Dorien Korsten is de bedenker van de Nationale Kinderherdenking 4 mei en elk jaar organiseert ze het programma voorafgaand aan de twee minuten stilte. “Als je het levensverhaal van Maduro kent, begrijp je waarom Madurodam dé plek is voor deze herdenking voor en door kinderen.” Na de capitulatie op 15 mei 1940 zat Maduro gevangen in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen. Ook in deze erbarmelijke omstandigheden stond hij klaar voor de ander. Het is bekend dat hij als geen ander zijn celgenoten kon geruststellen. In Saarbrücken toonde hij opnieuw zijn mede-menselijkheid. Na het bombarderen van de gevangenis kreeg hij de kans om te ontsnappen, maar hij bleef achter om twee gewonde Polen uit te graven. Op 8 februari 1945 overleed George Maduro in het concentratiekamp Dachau aan vlektyfus.

Nationale Kinderherdenking 4 mei
In 2016 zou Maduro honderd jaar zijn geworden als hij niet in Dachau was gestorven. Twee beelden zijn onthuld op het George Maduroplein: een van de tienjarige George en de ander van een oudere Maduro in militair uniform. Vanaf dat jaar wordt de naam van een kind in het beeld gegraveerd dat net als Maduro veel voor een ander heeft gedaan en daarmee de wereld een stukje mooier maakt. In dit bijzondere herdenkingsjaar vond de eerste Nationale Kinderherdenking plaats. Nu is het alweer de achtste keer dat Stichting Nationale Kinderherdenking het programma organiseert, waarvan de Commandant der Landstrijdkrachten Martin Wijnen de huidige voorzitter van is. Het programma voorafgaand aan de twee minuten stilte is bedacht vanuit het perspectief van het kind. Daarmee is deze herdenking een aanvulling op de landelijke herdenking op de Dam. De beide nationale herdenkingen zijn complementair. Dorien is enthousiast over de huidige situatie: “We bekijken nu de mogelijkheid om de komende Nationale Kinderherdenking landelijk te vertonen op NPO3, naast Omroep West, die ook de herdenking elk jaar live uitzendt.”

Dorien Korsten, producent van Nationale Kinderherdenking 4 mei

Programma
“Iedereen is welkom. Het publiek hoort tijdens deze herdenking de verhalen van kinderen die zelf een oorlog hebben meegemaakt en hoe het is om een oorlog mee te maken. Juist kinderen staan open voor ver-halen verweven in zang en dans,” legt Dorien uit. Even voor acht uur klinkt de taptoe op de trompet bespeeld door een kind. Na de twee minuten stilte zingen alle aanwezigen het Wilhelmus, waarna een stille tocht door het park volgt. Elk kind legt een witte roos bij het monument van George Maduro. Bij de miniatuur Dam, die voor een dag is ingericht als de herdenking opde Dam, worden drie kransen gelegd: door burgemeester van Zanen van Den Haag namens het gemeentebestuur, burgemeester Mees van Madurodam en door Scouting Nederland namens alle kinderen van Nederland.

 

Stichting Nationale Kinderherdenking
George Maduroplein 1, Den Haag
T 070 416 24 00
www.nationalekinderherdenking.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 90 t/m 91 van LEVEN! Magazine #53

Tekst: Vanessa de Gaay Fortman