De bekende televisiepresentator Jaap Jongbloed, bekend van onder andere ‘Het Mooiste Meisje van de Klas’, wil met het gezondheidsplatform JONG BLOED gezond leven op een niet opdringerige manier aan de man brengen. De geboren Scheveninger trekt het hele land door met zijn 10-puntenplan om op een simpele manier langer gezond te blijven.

Hoe is JONG BLOED ontstaan?
“Ik maakte ruim twee jaar geleden met journalist Wies Verbeek de podcast JONG BLOED over gezondheid. Dat ging voornamelijk over gezond ouder worden. In coronatijd is dat uit-gebreid met webinars voor bedrijven waarin ik vertel hoe je met kleine aanpassingen een gezonde lifestyle kunt verkrijgen. Dat is een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Tegenwoordig bied ik aan overheden, bedrijven en maatschappelijke instellingen, ook workshops en seminars. Het is echt een platform in opbouw.”

Wat zijn simpele tips voor een gezond leven?
“Veel zitten is slechter dan weinig bewegen. Gemiddeld zitten mensen tussen de negen en tien uur per dag. Dit kun je oplossen door bij elk telefoontje op te staan en te gaan lopen. Ook raad ik deskercise aan. Dat zijn oefeningen die je kunt doen in je bureaustoel. Misschien sta je een beetje voor schut op het werk, maar het helpt wel. En powernaps van een kwartiertje voor 15.00 uur blijken heel effectief te zijn. Grote techbedrijven bieden hiervoor zelfs al faciliteiten aan. Als je lang wilt leven moet je volgens hersenprofessor Erik Scherder ook nieuwsgierig blijven en regelmatig nieuwe uitdagingen aangaan. Zo heb ik zelf meegedaan als deelnemer aan het tv-programma ‘Het Perfecte Plaatje op Reis’ dat dit voorjaar wordt uitgezonden.”

Wat zijn de grootste fabeltjes rondom diëten?
“Dat je buikvet gericht kunt aanpakken. Heel jammer, maar dat kan niet. Crashdiëten werken ook niet. Tachtig tot negentig procent van deelnemers aan zo’n dieet valt terug in oude gewoonten. Neem het keto-dieet, weinig koolhydraten en veel vet. Niet heel gezond en buiten dat, niet vol te houden. De Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad werken wel. Bijvoorbeeld: eet minstens tweehonderd gram groenten en twee stuks fruit op een dag. En doe eens hummus op een volkoren boterham in plaats van hagelslag op een witte. Met gezond verstand en kleine aanpassingen kom je heel ver.”

Wanneer ging bij jou het roer om?
“Dat was een jaar of vijfentwintig geleden. Het maken van het tv-programma ‘Vermist’ was heel stressvol. Ik zat in een achtbaan die maar doorging. Ik besloot toen om meer te gaan genieten en te ontspannen. Ik heb immers het mooiste vak van de wereld. Ik ben toen onder meer begonnen met ademhalingsoefeningen op stressvolle dagen. Ik ben wel één keer in slaap gevallen en heb bijna de uitzending gemist! Daarnaast heb ik de mazzel dat sporten mij geen moeite kost omdat ik het leuk vind. Maar begrijp me goed: een wijntje en een patatje op zijn tijd moeten ook kunnen, maar met mate.”

Waarom wil je een gezonde lifestyle promoten?
“Misschien zit er een klein beetje een dominee in mij”, lacht Jongbloed. “Ik gun het mensen om langer te kunnen genieten in gezondheid. Als ik zie dat mensen elke dag op de bank ploffen met bier en chips heb ik de neiging om ongevraagd tips te geven. Maar ik wil niets afdwingen. Mijn ultieme doel is om moeilijk bereikbare groepen wél te bereiken. Het verschil in levensverwachting tussen arme en rijke wijken is soms veertien jaar! Ongelofelijk toch? Deze mensen die het echt nodig hebben zou ik graag helpen.” Jongbloed is ook bezig met een samenwerking met 111.nl, een preventieplatform om gezonder te worden, gezond te zijn en gezond te blijven. “Hoe meer gezonde zielen, hoe meer vreugd!”, aldus Jongbloed.

Wil je JONG BLOED ook inzetten voor jouw bedrijf? Mail dan naar inge@verbaken.com

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 10 t/m 11 van LEVEN! Magazine #53

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Ruud Baan (portret groot)