Zij was de jongste museumdirecteur van Nederland en sinds een half jaar conservator bij Escher in Het Paleis. Judith Kadee (26) over haar nieuwe baan, het werk van Escher en de zee.

Geboren en getogen in Vlaardingen in “niet per se een cultureel huis” was het niet gelijk duidelijk dat Judith in de culturele sector zou gaan werken. “Sterker nog, als tiener ben ik weleens uit musea weggerend, omdat ik het saai vond.”

Pas op de middelbare school kwam het keerpunt. Samen met een aantal medescholieren mocht zij meehelpen om de look van de vaste collectie van het Stedelijk Museum in Schiedam te verfrissen. “In de praktijk betekende dat de muren kleurrijk verven en meebepalen welke teksten bij de verschillende werken geplaatst konden worden.”

Open houding

Via een stage groeide zij, na haar master Museum Studies, door tot museumdirecteur bij museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Toen was ze net 24 jaar oud. Wat maakte haar op deze jonge leeftijd al geschikt voor deze functie? “Ik ben gestructureerd, kan een verhaal vertellen, heb een open houding en kan met iedereen een gesprek voeren. Van koning tot schoonmaker. Daarnaast paste het in het totale plaatje. Bij Villa Mondriaan draait het namelijk vooral om het jonge talent van Mondriaan, maar ook om jong talent in de organisatie.” Sinds januari is zij conservator bij Escher in Het Paleis op het Lange Voorhout, het voormalig winterpaleis van koningin-moeder Emma. In die rol kan Judith veel meer de diepte in om bijvoorbeeld te werken aan nieuwe tentoonstellingen over Escher. Dat betekent dat zij ook aan de studie moet. “Ik kende Escher uiteraard. Bij mijn ouders in de kast stond een boek van hem met de prent Band (1956) op de kaft. Die prent heeft mij altijd geïntrigeerd. Voor mijn werk moet ik nog veel meer van hem weten. Vandaar dat ik iedere week onderzoek doe naar zijn leven en werk in het Gemeentemuseum Den Haag. Zijn dag­boeken zijn heel gedetailleerd. Hij was bijna verslaafd aan de zee. Zo schrijft hij ergens dat het borstelen van het haar van zijn vrouw hem deed denken aan het ruisen van de zee. Dat vind ik leuke weetjes.”

Escher voor iedereen

“Escher is een fantastische kunstenaar. Zijn werk verbaast en spreekt zoveel mensen aan. Van jong tot oud. Een vriend van mij zei zelfs laatst dat dit museum een plek is waar je met je Tinderdate heen zou gaan, doordat het zo toegankelijk is. Dat vind ik een bijzonder gegeven. Ik vind het leuk om Eschers werk te herontdekken.”

Meer informatie over Hellasduin kijk dan op www.escherinhetpaleis.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 72 & 73 van LEVEN! Magazine #41