Als wethouder Mobiliteit en Cultuur doet Robert van Asten vrijwel alles op de fiets. Als geboren Rijswijker leerde hij de stad Den Haag vanuit Loosduinen kennen. Inmiddels woont hij in de Bloemenbuurt. “Ik ben verliefd op dit deel van de stad.”

“Deze fiets staat al op heel wat foto’s,” zegt Robert van Asten lachend als hij poseert op het Haagse Regentesseplein. Bij de opening van de één na grootste fietsenstalling van Nederland (onder het KJ-plein bij het Centraal Station), bij de start van een campagne voor scholieren of als het fietsviaduct over de A4 in gebruik wordt genomen – Van Asten verschijnt met zijn rijwiel als trouwe metgezel. Dit interview vindt plaats bij Theater De Nieuwe Regentes. Zo verenigt hij in één klap zijn twee belangrijkste portefeuilles: Mobiliteit en Cultuur. Vrijwel dagelijks etst hij door de Weimarstraat, waar het theater aan ligt. Op weg van zijn woning in de Vruchtenbuurt naar het Stadhuis. Nog even en hij verhuist met zijn echtgenoot Michiel Lemmens naar de Bloemenbuurt.

Ruim baan voor de fiets

Ruim twee jaar is Van Asten (41) nu wethouder voor D66 in de hofstad. “Ik trof een stad vol auto’s en zie mogelijkheden om daar verandering in te brengen. Voor korte afstanden zijn er betere alternatieven: de fiets, wandelen en het openbaar vervoer. En als je echt een auto nodig hebt, kies dan voor een deelauto. Verbeteringen voor fietsers zie ik in deze periode als mijn grootste project. Den Haag moet nog meer een fietsstad worden, daarom maak ik me sterk voor betere fietspaden. We hebben onderzoek gedaan naar gevaarlijke kruispunten; verkeersonveiligheid leidt tot een geringere bereidheid om te fietsen. Deze overgangen pakken we aan, zodat er een prettige route ontstaat. Ook zet ik in op fietsparkeren, bijvoorbeeld bij de stations en op het Buitenhof.”

Naast de fiets heeft de wethouder nog een geliefd voertuig: zijn vouwwagen. “Jazeker, ik kan me geen vakantie zonder voorstellen. Normaal trekken we verder Europa in maar afgelopen zomer hielden we het bij Nederlandse campings met soms een uitstapje naar Duitsland.”

Marjolein de Jong, eerder wethouder van Cultuur voor D66, herinnert zich hoe Robert en zijn man op bezoek kwamen in Spanje, waar ze een tweede huis heeft. “We hadden een slaapkamer voor de heren klaargemaakt, maar ze sliepen liever in de vouwwagen.”

Cultuur in zwaar weer

Marjolein de Jong noemt Van Asten een oprechte en geïnteresseerde bestuurder. “Hij luistert goed en komt met gefundeerde argumenten. Ook is hij niet te beroerd om zijn ideeën bij te stellen als dat nodig is. Als voorzitter van de Raad van Toezicht van popcentrum het Paard maakte ik hem mee in de eerste periode van de coronacrisis. Dan toont hij zich heel meelevend.”

Ook de zakelijk leider van Theater De Nieuwe Regentes kan op de dag van het interview rekenen op een luisterend oor. Net als veel andere cultuurinstellingen is het theater door de beperkte openstelling in zwaar weer. Van Asten koos deze plek niet alleen vanwege de ligging op zijn vaste fietsroute. Het complex ligt in Segbroek, waar hij stadsdeelwethouder is, en het pand bestaat ook nog eens 100 jaar. Dat wordt in het voorjaar van 2021 gevierd. Hij noemt de sfeer in het theater – vroeger zwembad – uniek. “Kijk, de badhokjes zitten er nog.” Even later poseert hij in Het Diepe voor de fotografe.

“Dit theater is ook een Cultuuranker,” vervolgt hij. “Elk stadsdeel heeft een eigen Cultuuranker. Een theater, museum of bibliotheek waar culturele activiteiten met en voor de buurt worden georganiseerd. De Nieuwe Regentes is zich bewust van hun rol en pakken de verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld door een voorstelling voor Polen te organiseren; deze groep is sterk vertegenwoordigd in deze buurt. Ik kom hier ook graag om een show van Sven Ratzke te zien. Het zegt veel dat zo’n artiest voor dit theater kiest.”

‘Zijn’ stadsdeel Segbroek noemt hij een oude, rauwe stadswijk rond de Elektriciteitsfabriek. “Tussen de bestaande bebouwing vind je onverwachte nieuwe plekken, zoals Emma’s Hof en het Uitvindershof. Vroeger zaten daar fabriekjes en werkplaatsen.”

“WONEN IN LOOSDUINEN GAF ME EEN BIJZONDER PERSPECTIEF OP DE STAD”

Van Rijswijk naar Loosduinen

Zelf groeide Van Asten op in Rijswijk, op de rand met Delft. “Ik was een fanatiek voetballer en speelde 25 jaar bij Vredenburch. Daarna kon ik het niet meer combineren met mijn werk. Nu heb ik een seizoenskaart bij ADO. Al moet ik bekennen dat het ieder jaar na de zomer weer gaat kriebelen, dan wil ik het liefst zelf het veld weer op.”

Hij ging naar de middelbare school in Delft en slaagde met het hoogste gemiddelde voor geschiedenis in die stad. “Daar kreeg ik nog een prijs voor. Ik twijfelde tussen geschiedenis en rechten. Wat kan je nou met geschiedenis? dacht ik toen. Maar als ik nu Mark Rutte zie, dan kan je na die studie gewoon premier worden.” Van Asten ging na zijn studie in Leiden werken als internationaal fiscaal jurist bij Deloitte. “Samen met mijn vriend huurde ik een flat van 50 m2 in Loosduinen aan de Lozerlaan, vlakbij de snelweg. Na twee jaar gingen we op zoek naar een koophuis. Wonen in Loosduinen gaf me een bijzonder perspectief op de stad, anders dan vanuit het centrum. De eerste wijk die we op weg naar de binnenstad tegenkwamen die ons aansprak was de Vruchtenbuurt. Daar wonen we al jaren met veel plezier. Inmiddels zijn we een wijk opgeschoven, naar de Bloemenbuurt. Ik ben verliefd geworden op dit deel van de stad.”

“BIJ DE ANNEXATIE ZAG IK DAT LOKALE POLITIEK VEEL IMPACT HEEFT”

Lokale politiek

Zijn politieke interesse werd gewekt door de annexatie van Ypenburg en andere wijken op de grens met Rijswijk rond het jaar 2000. “Ik studeerde in Leiden en herinner met de demonstratie tegen de annexatie in de Haagse binnenstad. Toen ging ik nadenken over de motieven van voor- en tegen- standers. Ik zag dat lokale politiek veel impact heeft op mensen en begrijp de sentimenten vaak goed. Niet lang daarna meldde ik me aan als lid bij D66; sinds 2010 ben ik politiek actief.”

Dit najaar wacht hem de vaststelling van het nieuwe kunstenplan voor vier jaar. Dan zal ook beter duidelijk worden wat de impact van de crisis op de Haagse instellingen is. Maar er zijn ook lichtpunten, weet hij. “Ik kijk uit naar de opening van Amare in 2021. Dat wordt echt het huis van de stad met topgezelschappen als het Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest.”

ROBERTS HAAGSE FAVORIETEN

Hagenaar man Walter Dresscher, een man met een visie over leefbare straten. Met het autodeelconcept Deel komt hij in actie om ruimte op straat te scheppen.

Hagenaar vrouw Petra Brekelmans is de drijvende kracht achter de revival van landgoed Ockenburgh.

Winkel Bookstor op Het Noordeinde – de perfecte combinatie van boeken, fietsverhuur en heerlijke koffie.

Koffiezaak HeM in de Molenstraat is een heerlijke plek om met een krantje en kopje koffie lekker op het terras te zitten.

Lunch Da Lina’s op Het Noordeinde, daar vind je de lekkerste Italiaanse panini en salades gemaakt door de hartelijkste Italiaanse van Den Haag.

Restaurant Bij Tapisco op de Kneuterdijk kun je lekker lang dineren in Iberische sferen met heerlijk hapjes en wijnen.

Uitgaan In het Hofkwartier zijn in de smalle straten tal van kroegjes en meer terrassen dan ooit.

Politicus Sigrid Kaag stelt de fundamentele vragen in de politiek aan de orde. Dat doet ze ook nog eens op een rustige en respectvolle manier.

Acteur Romana Vrede van Het Nationale Theater is een indrukwekkende actrice met een prachtige stem. Ze speelde onder meer in The Nation.

Best bewaarde geheim De treintjes in het Zuiderpark; neem je kinderen, neefjes of nichtjes mee voor een ritje door het park over de modelspoorbaan.

 

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina’s 78 t/m 83 van LEVEN! Magazine #45