Brouwerij de Prael is gevestigd in een pand dat ooit deel uitmaakte van de Electriciteitsfabriek in Den Haag. Op deze bijzondere plek – midden in het Energiekwartier – is het goed drinken, eten én feesten.

Het begon allemaal in Amsterdam. In 2002 namen oprichters Arno Kooy en Fer Kok het initiatief om werken met mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ en werken met bier te combineren. Kok werkte in de psychiatrie en brouwde al jaren zijn eigen bier. Hij bracht zijn twee passies samen in Brouwerij de Prael en met steun van de gemeente ontstond een succesvol sociaal initiatief. Het bleek een gouden combinatie, vooral na de uitbreiding met een proeflokaal. In april 2018 werd een vestiging in Den Haag geopend.

Trots op het verschil

Eigenaar Henk Velders: “Via de gemeente kwamen we aan deze locatie. Een enorme ruimte met veel potentie. Na drie maanden grondig te hebben verbouwd, konden we open. We hebben nu vijfenzestig mensen uit verschillende doelgroepen aan het werk. Mensen met een serieuze indicatie die al langere tijd uit het arbeidsproces zijn vanwege geestelijke, sociaal maatschappelijke en/of gedragsproblematiek. Mensen dus die elders niet aan de bak komen. We zijn er trots op dat het bij ons wél lukt. De belangrijkste voorwaarde die wij stellen is dat iemand moet willen werken. Als die motivatie er is, kunnen wij het verschil maken.”

Horeca op niveau

De Prael is een volwaardig horecabedrijf met een brouwerij, een proef­lokaal, een bakkerij, plaats voor 220 couverts binnen en een zonnig terras rondom, deels aan het water. “Je kunt bij ons van alles organiseren, van netwerk­bijeenkomst tot event, we zijn zelfs een officiële trouwlocatie! We zijn flexibel en denken in mogelijkheden. Net als met onze medewerkers. We zorgen voor een veilige omgeving waar iedereen zich welkom voelt en fouten gemaakt mogen worden. Als hier iemand een blad met drankjes laat vallen, ruimt een collega het op, zodat er gelegenheid is om je even terug te trekken en bij te komen. Dat geeft rust en is essentieel om – op je eigen wijze – te kunnen presteren in deze setting.”

Leven in de brouwerij

Onlangs heeft Amsterdam er een tweede vestiging bijgekregen en er is ook een vierde De Prael in Groningen geopend. Henk Velders: “Wij zijn zo dankbaar om iets voor mensen die als kansloos weggezet worden te kunnen betekenen. Ook al werk je hier twee keer per week twee uur, ineens heb je een verhaal te vertellen. Je hoort ergens bij. Mensen leven op, je ziet ze groeien. Wij brengen het arbeidsethos wel (weer) bij: rekening houden met collega’s, op tijd komen, afspraak is afspraak. Op een respectvolle manier met geduld. Ik hoop dat we straks tachtig mensen in dienst hebben die trots zeggen: “Ik werk bij de Prael”. En ik hoop óók dat er een betere doorstroom komt naar de reguliere arbeidsmarkt, want dat is uiteindelijk wel het doel van dit initiatief.”

Lees meer over Brouwerij de Prael op deprael.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 132 & 133 van LEVEN! Magazine #42