Zestien oktober is uitgeroepen tot Dag van de Baas. ‘Een dag om je baas te bedanken en de band tussen werkgever en werknemer te versterken’. Advocaat Michaël van Basten Batenburg staat veel bazen – bestuurders – bij en vindt wat extra positieve aandacht voor deze professionals volkomen op z’n plaats.

Michaël is arbeidsrecht advocaat en partner bij Delissen Martens. Hij noemt zichzelf ‘bazen advocaat’. Dat is niet gekscherend bedoeld, hij gebruikt het bewust omdat veel van zijn cliënten bestuurders zijn van ondernemingen, familiebedrijven en stichtingen. Ze vervullen een leidinggevende functie en krijgen als baas veel te verduren, prettige en minder prettige zaken, waarvoor ze af en toe wel wat juridische hulp kunnen gebruiken. “De baas is een centrale en bepalende figuur op de werkvloer, het is een niet te missen man of vrouw die alle borden in de lucht moet houden, altijd vooruit moet kijken en veel kritiek krijgt. Het is goed om er eens bij stil te staan wat een baas zo al overkomt en wat dat met hem of haar doet.”

Kennis en coaching

Bestuurders bevinden zich in een kwetsbare positie en zijn net als iedereen niet immuun voor ellende. “Er wordt van leidinggevenden verwacht dat ze heel veel kunnen en als er iets fout gaat worden ze er hard op afgerekend. Als wij benaderd worden is het leed meestal al geschied en wil de baas weten hoe sterk hij staat en hoe hij er zo goed mogelijk uitkomt. ‘Wat zou jij doen?’ is de meest gestelde vraag. Met mijn juridische kennis sla ik de piketpaaltjes om de situatie te kunnen taxeren en conflicten op te lossen. Maar het is veel meer dan alleen de wet citeren, ik heb een coachende, ondersteunende functie en gids mijn cliënten graag door ‘het donkere bos’.”

Dilemma’s delen

Wat Michaël betreft zou elke bestuurder de nummers van een accountant en advocaat in zijn telefoon moet hebben staan. “Het is eigenlijk te gek voor woorden dat ze zelden een juridisch adviseur bellen bij dilemma’s. Preventief dus. Als bestuurder loop je veel risico’s. Je kunt aansprakelijk gesteld worden voor onzorgvuldig handelen, er kan imagoschade optreden en vergeet het risico van je eigen gezondheid niet. Baas zijn is een stressvol beroep. Ik zou iemand die op een dag toetreedt tot de rang der bazen willen aanraden ervoor te zorgen dat er een advocaat klaar staat. Het gaat echt wel knallen, je weet alleen nog niet wanneer.”

Lees meer over Delissen Martens op delissenmartens.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 104 & 105 van LEVEN! Magazine #42