Sinds zijn overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen draagt hij zijn groen-gele stroopdas niet meer tijdens raadsvergaderingen. Wel staan zijn groen-gele principes nog recht overeind. De nieuwe wethouder en locoburgemeester Richard de Mos spreekt klare taal.

Of Richard de Mos had verwacht dat hij de Haagse gemeenteraadsverkiezingen zou winnen? “Eerlijk gezegd wel.” Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij de nieuwe wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte. “We hebben vier jaar campagne gevoerd en zijn de wijken in gegaan. De hashtag was maak ons de grootste. Daar zat een dosis Haagse bluf bij, maar aan onze thermometer voelden we dat het zou kunnen gebeuren. Het verbaasde ons dus niet.”

Strenge meester

Rond zijn twintigste kwam hij in Den Haag wonen en hij is er nooit meer weggegaan. “Mijn eerste huurhuis zat boven een worstenfabriek op de Houtzagerssingel. Ik keek uit over de gracht en kon lopend naar ADO. Na een mbo-opleiding volgde ik een hbo-marketingstudie in Tilburg. Voordat ik in het onderwijs terecht kwam, werkte ik in de haven.” Als zij-instromer belandde hij voor de klas van groep 8 bij de Gelderlandschool in de wijk Oostbroek. “Ik wilde graag iets maatschappelijks doen en had als voetbaltrainer bij Wippolder in Delft ervaring met kinderen. Op school vonden ze me een strenge meester. Voor mij geldt: afspraak is afspraak. Wilden ze niet netjes en rustig twee aan twee hand in hand lopen, dan gingen we niet op pad of naar het schoolplein tijdens de pauze, al duurde dat twee weken. Eerst moesten ze luisteren en daarna kon ik de teugels laten vieren. Kinderen zijn gebaat bij duidelijkheid.”

Te bescheiden

Met in zijn portefeuille onder meer economie, sport en de binnenstad ziet De Mos allerlei kansen en koestert hij grote ambities. Volgens hem loopt de Haagse economie achter bij die van Amsterdam en Rotterdam. “Ik wil de lokale economie fl ink aanjagen. We moeten veel groter denken en het kleinburgerlijke van ons afschudden. De binnenstad en ook de Scheveningse haven bieden kansen voor bedrijvigheid. Ook kan de stad veel meer toeristen trekken.

Benieuwt hoe hij dit wil gaan doen? Klik dan hier en lees verder op pagina 30 en 31 in uitgave 38 van LEVEN! Magazine.

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Gemeente Den Haag