Wie het Hofkwartier bezoekt, moet tijdens de kijk- of de veilingdagen zeker een kijkje nemen in het oudste veilinghuis van Nederland. Het Venduehuis is sinds 1812 gevestigd aan de Nobelstraat en is eigendom van het Haagse notariaat.

Directeur Peter Meefout: “De in het Venduehuis te veilen schilderijen, sieraden, antieke meubels, zilver, porselein, antieke boeken, prenten, etc. hebben meestal al een leven achter zich, maar ook nog een heel leven voor zich.” In het pand aan de Nobelstraat 5 in het Hofkwartier is het achter de gevel van het Venduehuis der Notarissen te ’s-Gravenhage een drukte van jewelste. In het oudste en grootste veilinghuis van Nederland worden achter de schermen de laatste voorbereidingen getroffen voor de naderende kijkdagen. Van schilderijen, antieke kasten en sieraden tot zilveren gebruiksvoorwerpen en antieke boeken en prenten. Tien kunsthistorici, met ieder een eigen specialisme, taxeren de ingebrachte goederen en zorgen voor de juiste beschrijvingen in de catalogi. De ingebrachte objecten worden gefotografeerd en voor zover nodig schoongemaakt, gerepareerd en klaar gezet om in de grote zalen van het Venduehuis getoond te worden.

Bijzonder bedrijf

“Dit is een uniek bedrijf waar iedere dag bijzondere dingen gebeuren,” vertelt Meefout trots. Hij staat sinds vierenhalf jaar aan het roer van het veilinghuis. Voordat hij aantrad, werkte hij voor verschillende multinationals. Sinds ruim een jaar woont hij in de dienstwoning boven het veilinghuis. Gekscherend zegt hij hierover: “Vroeger zwaaide de burgemeester van Den Haag vanuit deze woning naar passanten. Nu doe ik dat. Burgemeester Krikke was hier laatst en grapte dat zij eigenlijk deze woning als ambtswoning wilde gebruiken.”

Verandering

Het komende jaar gaat er een hoop veranderen bij het Venduehuis. De grootste uitdaging ligt in het creëren van een nieuw imago dat door de markt wordt herkend als het imago van de onbetwiste marktleider op het gebied van kunst- en antiekveilingen in Nederland. Ook nieuwsgierig hoe ze dit doel willen bereiken? Klik dan hier en lees snel verder op pagina 28 en 29 in uitgave 38 van LEVEN! Magazine!

Venduehuis
Nobelstraat 5, Den Haag
T 085 043 06 20
www.venduehuis.com

Tekst Marjolijn Westerlaken
Fotografie Bas Adriaans