Hare Koninklijke Hoogheid prinses Margarita de Bourbon de Parme heeft een grote liefde voor ambachten. Als sieradenontwerpster wil ze alles weten over materialen en technieken. Na vele verhuizingen in binnen- en buitenland is ze sinds acht jaar honkvast in Wassenaar. “Ik wil er voor geen goud weg.”

Er zijn nog maar net handen geschud of de prinses roept uit dat ze zonder make-up van huis is gegaan. “Helemaal vergeten!” Wel draagt ze bijzondere sieraden: een gouden ring van Sarah Pulvertaft en een armband bezaaid met diamantjes uit haar eigen Leaves-collectie. Het gesprek vindt plaats op kantoor bij Nicole Uniquole, zelfstandig tentoonstellingsmaker en organisator van onder meer Masterly The Hague. Het festival brengt in september Oude Meesters en hedendaagse ontwerpers samen op de Lange Vijverberg. Prinses Margarita is één van de zestig deelnemers. De twee ontmoetten elkaar in 2017 bij de tentoonstellingen van couturier Frans Hoogendoorn en van juwelier Steltman in het Gemeentemuseum. Twee Haagse stijliconen die de prinses bewondert.

Sieraden made in Zuid-Holland

Ringen zijn haar favorieten, de rest is er uit voortgekomen. “Het was echter niet meteen raak,” vertelt ze. “Met mijn werk ging ik naar een juwelier in Antwerpen en dan kreeg ik feedback. Dat eerste jaar ging met vallen en opstaan, maar fouten zie ik als leermomenten, ze leiden vaak tot nieuwe ontdekkingen. De natuur vormt het uitgangspunt voor mijn sieradenlijn Leaves, waarvan ik in 2014 de eerste modellen presenteerde. Ik houd van grafische kunst en maak vereenvoudigde versies van bladeren en takken. Daar is de hele collectie op gebouwd.” Ze werkt onder de naam De Parme Design en haar sieraden worden onder meer bij de Haagse juwelier Steltman verkocht. “Een bijzondere plek voor mij en de familie. Zij hebben zoveel kennis; het is altijd interessant om er heen te gaan en dingen te vragen. Ik weet inmiddels goed hoe de technieken werken, maar ik maak de sieraden niet zelf, dat gebeurt bij een bedrijf in Zuid-Holland. Het is dus echt Dutch design, made in Zuid-Holland.”

Happy op de Horsten

Sinds acht jaar woont Margarita in Wassenaar, zeven jaar geleden streek ze met man Tjalling ten Cate en hun oudste dochter Julia neer op de Horsten. Verder lezen over Prinses Margarita? Klik dan hier en lees vlug verder op pagina 22 t/m 27 in uitgave 38 van LEVEN! Magazine.

www.deparmedesign.com
www.masterlythehague.com

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Frieda Mellema