Stichting Nationale Dierenzorg Wassenaar vangt al bijna een eeuw lang honden en katten op die tijdelijk of permanent verzorging nodig hebben. Sinds februari van dit jaar in twee prachtige nieuwe gebouwen op het vertrouwde adres aan de Zijdeweg.

Als je langs het terrein van Dierenzorg rijdt en de strakke gevels, de grasvelden en het hekwerk ziet, denk je niet meteen aan dieren­opvang. Boerderij Welgelegen, een monument uit 1672, dat in 1944 door de stichting werd gekocht, ligt wat verscholen in het groen, maar is nog steeds het middelpunt van de organisatie. Directeur Inez de Ligt: “Er mankeerde van alles aan de verouderde gebouwen waarin de dieren werden opgevangen, we moesten flink improviseren om goede zorg te kunnen blijven bieden. Het heeft twaalf jaar geduurd voordat we groen licht kregen om uit te breiden, te bouwen en te
renoveren. In maart 2020 is begonnen met de bouw, in februari van dit jaar zijn de dieren overgebracht naar de schitterende nieuwe accommodaties. De receptie in de boerderij is vernieuwd, het voormalige woeste weiland is getransformeerd tot mooie uitlaatvelden, er is ruimte, luxe en een compleet aanbod. Een droom is werkelijkheid geworden.”

Seniorenclub voor honden en katten
Door de nieuwbouw is de dagopvang voor honden twee keer zo groot geworden met acht kennels. In het pension verblijven katten en honden wanneer hun eigenaren op vakantie zijn, dagjes weg gaan, verhuizen of verbouwen. Katten en honden zónder eigenaren worden liefdevol opgevangen in het asiel totdat er een fijn nieuw thuis gevonden is en mensen die niet langer zelf voor hun huisdier-op-leeftijd kunnen zorgen, brengen het met een gerust hart naar de seniorenclub voor honden en katten. Inez: “We hebben de oudste seniorenclub van Nederland. Voor honden vanaf tien jaar zijn er vijf knusse kamers met een heel groot buitenveld van ruim 4500 m², katten van twaalf jaar en ouder wonen gezellig samen in een grote woonkamer met een vide, serre en een heuse kattentuin. De eigenaren zijn altijd welkom om op afspraak een bezoekje te brengen of met hun hond te wandelen. Ze zijn verzekerd van goede zorg voor hun dier, ook als hen zelf iets overkomt, zoals ziekte of overlijden. Door dit testamentair vast te leggen is het bovendien goed geregeld.”

Ruimte, liefde, luxe en professionaliteit
Een team van professionele dierenverzorgers staat garant voor uitstekende verzorging en de dierenarts komt twee keer per week langs voor consulten. Inez: “We zorgen goed voor onze dieren én voor onze mensen. Er zijn ook nog eens zestig vrijwilligers actief en we willen dat iedereen zo prettig mogelijk kan werken. Een van de vele voordelen van nieuwbouw is dat het veel onderhoudsvriendelijker is en makkelijker schoon te houden. De kattenkamers hebben zelfs vloerverwarming! En doordat we er grond bij hebben gekregen, kunnen we nu ook meer diensten aanbieden zoals individuele hondentraining, een trimsalon en de verhuur van onze moderne conferentieruimte. De dierenambulance die voor de gemeente Wassenaar en Leidschendam-Voorburg rijdt, maakt het plaatje compleet. Ons totaalconcept is uniek in Nederland en daar zijn we best trots op.”

Stichting Nationale Dierenzorg
Zijdeweg 56, Wassenaar
T 070 517 98 52
www.ndz.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 72 t/m 73 van LEVEN! Magazine #48

Tekst: Lizzy de Wilde