I AM College kiest voor een andere aanpak. Deze particuliere mbo-4 opleiding biedt ondernemende jongeren de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen op een actieve manier. Met uitdagende opdrachten waarbij kennis meteen wordt toegepast. Het eindresultaat is een erkend diploma, maar nog veel belangrijker: een stevige basis voor een ondernemende baan in het bedrijfsleven of een eigen bedrijf.

I AM College is een initiatief van Rutger de Hamer. In september 2017 opende hij I AM College in Amsterdam, in januari 2024 startte de eerste groep enthousiaste jongeren aan hun opleiding in Den Haag. Alhoewel iedereen hem voor gek verklaarde, wist Rutger dat er een andere vorm van onderwijs moest komen voor jongeren zoals hij zelf: doeners die gewoon aan de slag willen in plaats van eindeloos boven de boeken hangen. Hij ging in gesprek met onderwijskundigen, ondernemers en investeerders en begon een jaar later met 23 studenten en een team van coaches en vakexperts aan een nieuw avontuur.

Motivatie
Rutger wijst naar een mobiele box die in de industrieel aandoende opleidingsruimte staat. “Leuk hè, deze podcast studio is ontworpen door een van onze experts, we kunnen er wel gaan zitten voor het interview.” Mattia en Dominique schuiven ook aan, twee studenten die al begonnen zijn in Den Haag. Ze gaan ervaren hoe een interview verloopt, mogen vragen stellen en aanvullen, heel kenmerkend voor de manier van leren binnen I AM College. “Van de 120 studenten die we hebben, komt er ook een aantal van de havo en het vwo. Het theoretische past hen niet, ze willen aan de slag, iets maken, daar halen ze hun motivatie uit en veel minder uit het stampen van feiten.”

Succes
De formule van I AM College blijkt aan te slaan. “Het eerste studiejaar staat in het kader van ontdekken. Je werkt aan zes projecten op het gebied van marketing, ondernemerschap en eventmanagement en leert al doende, er komt geen toets aan te pas. Ga maar proeven, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor je specialisatie in het tweede jaar. Na het derde jaar studeer je af als Young professional of als Young Entrepreneur met een eigen bedrijf. De doorstroom is hoog, de uitval laag, de succesverhalen zijn talloos. Er zijn studenten die een eigen merk hebben neergezet (tassen, limoncello, kledinglijn), een bedrijf hebben in autodaktenten of het ontwikkelen van apps, of zijn gaan werken in het familiebedrijf. Eén student heeft zelfs het bedrijf waar hij stage liep, overgenomen.”

Toekomst
Natuurlijk is Rutger een trots man. Hij kwam zelf met nul motivatie om verder te leren van de mavo, moest van zijn ouders in elk geval een mbo-diploma halen en koos voor een sportopleiding. Daar maakte hij kennis met ervaringsleren. “Toen ik doorhad dat je leren ook kunt zien als een middel om doelen te bereiken, begon ik het leuk te vinden om me te ontwikkelen. Ik werd ondernemer en had op mijn negentiende mijn eerste bedrijf. Dat plezier zie ik ook bij onze studenten, ze hebben weer zin in school. Een leuke schooltijd is zo belangrijk. Hier werken de jongeren samen, strijden met en voor elkaar, maken elkaar groot in plaats van elkaar klein te houden. Het feit dat (oud) studenten elkaar vinden en samen business maken, daar ben ik nog het meest trots op. Ik ben ervan overtuigd dat ondernemende jongeren het verschil gaan maken in deze snel veranderende maatschappij.”

DE DOORSTROOM IS HOOG, DE UITVAL LAAG, DE SUCCESVERHALEN ZIJN TALLOOS

Open avonden
Geïnteresseerde jongeren kunnen zich tot de zomervakantie aanmelden voor ons programma. In de komende periode organiseren we meerdere open avonden om de sfeer te proeven en in gesprek te gaan met studenten en het team. Aanmelden voor een open avond kan eenvoudig via www.iamcollege.nl.

Lina (17) 2e jaars student
“Ik ben een doener, ik denk dat je in de praktijk het meeste leert. I AM College is klein, ik zit met 38 leerlingen in het tweede jaar. Dat vind ik fijn. Doordat we zoveel samenwerken, bouwen we hechte vriendschappen op. Je moet doorzetten, veel uit jezelf halen, dat moet wel een beetje in je zitten. Ik ben nu al bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf, super leuk en spannend.”

Kiet (20) 3e jaars student “Deze vorm van persoonlijk onderwijs past veel beter bij mij. We werken in kleine groepen, de experts waarvan je les krijgt, weten wat er speelt. Ik had altijd al ‘rare’ ideeën, wilde ondernemer worden, maar het werd nooit wat. Hier kom je jezelf tegen in alle challenges die we doen, en leer je jezelf kennen. Afgelopen maand lanceerde ik mijn bedrijf BrewXperience, een abonnementsvorm voor speciaalbieren.”


 

I AM College
Lulofsstraat 55, Den Haag
T 020 308 68 48
Iamcollege.nl

✍️ Lizzy de Wilde