Goudsmid en gemmoloog (edelsteenkundige) Gautam (Gaut) Chamman van Jewelry Delft timmert hard aan de weg met een eigen sieradenlijn. Jewelry Delft maakt niet alleen sieraden op maat, maar viert dit jaar ook het vierjarig bestaan van zijn sieradenlijn By Gaut.

“De meeste klanten die binnenlopen in mijn zaak hebben ook iets te vieren, bijvoorbeeld het bereiken van het 21ste levensjaar of een huwelijksjubileum. Waar vier je een mijlpaal nu beter mee dan met een uniek sieraad dat niemand anders heeft?!” zegt Gaut. De winkel annex atelier van Jewelry Delft is niet te missen aan de Markt 25 in Delft. “Ik wil niet alleen mooie juwelen ontwerpen, maar de klanten ook een beleving bieden”, legt de eigenaar van Jewelry Delft uit. Zo kunnen klanten stap-voor-stap het maakproces bekijken in het atelier en zelfs een stukje slijpen aan het eigen sieraad dat naar smaak van de klant wordt ontworpen en gemaakt. “Ik wil laagdrempelig zijn en mensen een kijkje in de keuken geven. Dat doe ik ook via mijn Instagrampagina’s, @jewelrydelft en @bygaut. Instagram is echt mijn online portfolio geworden.”

Uniek juweel met zeldzame edelstenen
By Gaut is de eigen sieradenlijn van de Delftse ondernemer, die hij omschrijft als een kruising tussen klassiek en eigentijds, kleurrijk en gedurfd’. De collectie is online te bekijken en in de winkel. “Ik werk uitsluitend met goud van achttien karaat en bijzondere edelstenen, zodat elk juweel een collectors item is. Denk aan zeldzame edelstenen, zoals aquamarijn, paraïba toermalijn en saffier. Door de hardheid van de saffieren gaan deze sieraden generaties lang mee”, vertelt de juwelenmaker die pronkstukken toont uit de collectie. “Ik vind deze ketting met een paarse toermalijn in driehoekige vorm heel geslaagd evenals deze ring met aquamarijn. Door het ontwerp lijkt het alsof de stenen zweven.”

“eigentijds, kleurrijk en gedurfd”

Sieraden in opdracht
De afgelopen jaren ontwierp en maakte hij ook veel handgemaakte sieraden met edelstenen en diamanten samen met de klant. Hij toont een bijzondere hanger gemaakt van een munt met de beeltenis van het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer en een schakelarmband met meer dan tweehonderdzestig diamantjes die met de hand werden gezet: monnikenwerk. “Ik ben daar zes dagen mee bezig geweest”, vertelt Gaut. “Dit was een cadeau voor een mevrouw die vijfenzestig jaar werd. Dat was een opdracht die ik nooit meer zal vergeten”, zegt de designer. “Ik vind het nog altijd een groot compliment als klanten mij een bijzondere opdracht toevertrouwen en met veel plezier dragen wat ik heb gemaakt”, zegt hij.

Taxatie en leerwerkbedrijf
Gaut is ook gecertificeerd taxateur van sieraden. “Ik maak een eerlijke inschatting van de waarde door het materiaal te testen en te bepalen welke designer het juweel heeft gemaakt.” Als keurtekens ontbreken in het sieraad, gaat de taxateur aan de slag met zuren om het materiaal te testen. Door een juweel tegen een puimsteen te strijken, kan het materiaal veilig getest worden. “Onder de microscoop kijk ik naar insluitsels of oneffenheden in de stenen. Daarnaast heb ik een uitgebreid netwerk dat ik kan aanspreken.” Een taxatierapport is drie tot vijf jaar geldig. “Daarna moet er opnieuw een keuring wordengedaan. Dat weten veel mensen niet”, legt Gaut uit. Jewelry Delft is ook erkend leerbedrijf. “Ik heb vrijwel altijd stagiaires die werkzaam zijn binnen mijn zaak. Dat is niet alleen leuk voor de sfeer in het bedrijf, maar op die manier blijf ik ook op de hoogte van wat er speelt. Daarnaast vind ik het mooi om de technieken die ik heb geleerd over te brengen aan de nieuwe generatie”, besluit de gemoloog en goudsmid.


Jewelry Delft
Markt 25, Delft
T 06 42 75 53 76
www.jewelrydelft.com