Onlangs begon Jessica van der Meulen met Hofstad Makelaardij. In mei startte haar partner Jurre Zwagemakers met Grill Academy Haaglanden. De twee zijn nauw bij elkaars bedrijven betrokken en met die ‘kruisbestuiving’ versterken ze elkaars succes. “We zijn erdoor verrast, maar ook zó trots op wat we al bereikt hebben.”

Jessica (34), register makelaar en register taxateur, is al ruim 13 jaar werkzaam in de makelaardij. “Ik werkte tot voor kort bij een groot makelaarskantoor in Almere, maar was niet meer helemaal ‘happy’ met mijn baan. Het liefst wilde ik ook weer terug naar Leidschendam-Voorburg, waar ik geboren en getogen ben. Samen met Jurre heb ik verschillende scenario’s doorgesproken. De uitkomst was dat ik het liefst voor mezelf wilde beginnen. Een eigen makelaarskantoor zou me de mogelijkheid geven om mijn klanten helemaal op mijn eigen manier te kunnen bedienen. Heel spannend, vond ik het en er ging veel geregel aan vooraf, maar 1 juli was het zover en het bevalt zó goed. Hofstad Makelaardij bestaat sinds 1 juli 2022 met de slogan ‘Waar de makelaar u het hof maakt’. Jurre ondersteunt me bij de administratieve en logistieke zaken.”

“Tijdens mijn studie Economie is mij geleerd: vind een goede baan, verdien veel geld en dan ben je gelukkig. Ik kreeg inderdaad een prima baan in het managementteam van een organisatie in kinderopvang in Amsterdam, maar merkte dat ik toch de meeste voldoening haalde uit mijn activiteiten voor de Weber Grill Academy waarvoor ik al sinds 2007 regelmatig klussen deed”, vertelt Jurre (32). “Ik hou van lekker eten en mooie ingrediënten, maar mijn passie is gastvrijheid. Ik doe eigenlijk niets liever dan mijn gasten een onbezorgde tijd en een fijne culinaire beleving bieden. Dus toen Weber informeerde of ik iets voelde voor een eigen Grill Academy, wist ik wel wat mijn antwoord moest zijn. Toch was het een hele stap. Ik besloot ervoor te gaan, maar mijn baan ‘voor de zekerheid’ voorlopig nog niet op te zeggen. De opdrachten namen echter een vlucht en het ‘kantelpunt’ waarop het verantwoord was om mijn baan op te zeggen, kwam sneller dan verwacht. Sinds 1 mei is Grill Academy Haaglanden gevestigd op Buitenplaats Molenwei en leef ik van opdracht naar opdracht. Ik ben véél gelukkiger dan ik als bedrijfseconoom in loondienst was en over de inkomsten hoef ik gelukkig ook niet te klagen.”

Persoonlijke ‘touch’
Ook Jessica bevalt het ondernemerschap uitstekend. “Ik werk nu vanuit huis, maar ook als ik een kantoor zou hebben, wil ik naar mijn klanten toe gaan. Het past in mijn visie. Ik wil mijn klanten persoonlijk begeleiden in het verkoop- of aankooptraject van hun woning. In de particuliere woningmarkt spelen emoties een belangrijke rol. Er moet een ‘klik’ zijn tussen de makelaar en de klant en er moet sprake zijn van vertrouwen. Daarom wil ik veel contactmomenten, meedenken en uitleggen wat en waarom ik iets doe of laat. Ik vind het heerlijk dat ik nu helemaal op mijn eigen manier kan makelen. Vrijheid en voldoening. Ik wil niets anders meer. En ik ben blij dat de gekte op de huizenmarkt er een beetje af is, want nu komt de meerwaarde die je als makelaar hebt, veel beter tot z’n recht.” Een bijkomend voordeel van het ondernemerschap is bovendien dat Jessica ook tijd heeft om een aandeel te leveren in de onderneming van Jurre. “Ik denk dat we elkaars onder­neming tot een groter succes maken.”

Culinaire beleving
Gekscherend noemt Jessica zichzelf ‘Mien Vaatwasmachien’ als ze meegaat naar de workshops of cateringopdrachten van Grill Academy Haaglanden, maar het is duidelijk dat haar aandeel in het voor Jurre zo essentiële gastvrijheidsgevoel veel groter is. Jurre: “Grill Academy Haaglanden verzorgt behalve workshops ook catering. We kunnen een ‘bistro-menu’ serveren van zes tot vijftien gangen voor gezelschappen vanaf 25 personen. Ieder half uur serveren we een ander gerechtje uit en alles, tot het brood en de salades aan toe, bereiden we op Weber-barbecues. Hoewel veel mensen direct aan vlees denken als het woord ‘barbecue’ valt, gaat het echt niet uitsluitend om vleesgerechten. Sterker nog: zo’n 40 procent van de gerechtjes is vegetarisch. Wat Grill Academy biedt, gaat echt veel verder dan een worstje op de BBQ. Het gaat om een culinaire beleving. Hoogwaardig, professioneel en vóór alles: gastvrij. Mijn gasten worden in de watten gelegd. En of we nu op Buitenplaats Molenwei zijn of ergens in het land op locatie, Jessica heeft als gastvrouw oog voor ieder detail. Het maakt het voor mij makkelijker om mijn doel te bereiken en we kunnen het succes met elkaar delen.”

Droomvlucht
Jessica moet zichzelf af en toe nog steeds een beetje knijpen als ze denkt aan wat Jurre en zij in het afgelopen jaar allemaal hebben mee­gemaakt. “Ineens ben je een ondernemersduo. Het is voor ons allebei een heel bewuste keuze geweest waar we 100 procent achter staan en ongelooflijk blij mee en trots op zijn, maar het is wel heel snel gegaan. Mij geeft het ondernemerschap veel voldoening, al is het niet mijn droom om uit te groeien tot een groot makelaarskantoor. De kracht van Hofstad Makelaardij zit ’m in de kwaliteit waarvoor ik garant sta en de persoonlijke aandacht die ik mijn klanten geef.”
Alhoewel Jurre een voorzichtige slag om de arm houdt, durft hij hun gezamenlijke droomvlucht in een iets verder gelegen toekomst te laten landen: “Stel je voor dat we ooit ergens buitenaf een eígen locatie zouden hebben voor Grill Academy Haaglanden. Daar zou ik wonen willen combineren met veel gastvrijheid: niet alleen de Grill Academy, maar ook een makelaarskantoor aan huis voor Jessica, enkele Bed & Breakfast-kamers en misschien zelfs kangoeroewoningen voor onze ouders. We gaan zien hoever we komen, maar dit fantastische avontuur is nog maar net begonnen.”

Hofstad Makelaardij
Prins Bernhardlaan 103, Leidschendam
T 06 12 24 74 39
www.hofstadmakelaardij.com

Grill Academy Haaglanden
Buitenplaats Molenwei
Stompwijkseweg 27, Leidschendam
T 06 53 78 65 13
www.weber.com

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 50 t/m 53 van LEVEN! Magazine #52

Tekst: Martine van Rijn / Fotografie: Jean-Marc Honig, Jeroen van Kleef