In oktober is de achtste editie van het India Dans Festival in Den Haag. Het is één van de grootste manifestaties voor hedendaagse en klassieke Indiase dans in Europa. Korzo theater viert de diversiteit van deze veelzijdige cultuur.

Maak kennis met de rijke Indiase cultuur en laat je verrassen door de dansers en muzikanten. Het festival trapt af met een prachtig ceremonieel programma. Na het openingsritueel laat een aantal smaakmakers je kennismaken met het rijke programma. Bijvoorbeeld het sprankelende Bharatanatyamduo Renjith en Vijna. Bharatanatyam is afkomstig uit het zuiden van India en werd oorspronkelijk alleen door vrouwen uitgevoerd. Deze stijl kenmerkt zich door een vast bovenlichaam, gebogen benen of knieën gecombineerd met spectaculair voetenwerk en gebarentaal met behulp van handen, ogen en gezichtsspieren.

Zeldzame optredens

Tijdens het festival worden enkele Indiase dansmakers gepresenteerd die zelden in Nederland te zien zijn. Dansicoon Malavika Sarukkai komt met een grootse productie waarin ze op ingenieuze wijze de geschiedenis van de sari verweeft met dans. Powerhouse danseressen als Rukmini Vijayakumar en Yamini Reddy tonen nieuwe stukken. Beiden gelden als exponenten in hun stijl, respectievelijk Bharatanatyam en Kuchipudi. Laatstgenoemd genre is een drama-dansuitvoering met een verhaal als leidraad.

Opera ontmoet dans

De wereldberoemde componist Philip Glass vond zijn inspiratie voor de monumentale opera Satyagraha in Mahatma Gandhi’s filosofiee van geweldloos verzet. Meer lezen over dit spannende optreden? Klik dan hier een lees snel verder op pagina 73 van de herfsteditie van LEVEN! Magazine.

Korzo theater
Prinsestraat 42, Den Haag
T 070 363 75 40
www.indiadansfestival.nl
www.korzo.nl

Tekst Marloes Witte
Fotografie Sunny Jagesar