De zomer staat weer voor de deur. Tijd dus om in shape te komen. Voor Faya Lourens betekent dat comfortabel in bikini over het strand kunnen. Met haar drie bestellers en online platform Mykillerbodymotivation is zij uitgegroeid tot het boegbeeld van sport en voeding.

Hoe is de liefde voor fitness en gezond eten ontstaan?

“Sinds mijn werk als actrice bij Goede Tijden, Slechte Tijden, ben ik mij altijd bewust van hoe ik eruitzie. Helemaal als ik een vrijscene moest doen. Als kind aten wij thuis vroeger biologisch en vegetarisch. Ik mocht geen suiker of kleurstoffen. Al vroeg ging ik op kamers en heb mij toen verzet door alles uit te proberen: vlees, snoepen en veel alcohol drinken. Mykillerbodymotivation is in 2012 ontstaan, omdat ik meer controle wilde hebben over mijn lichaam. Ik was nooit dik, maar was wel obsessief bezig met eten. Als stok achter de deur startte ik voor mezelf een Instagram-account. Ik postte steeds filmpjes van hoe ik aan het trainen was. Dat bleek een motivatie voor anderen te zijn en ik kreeg veel vragen. Zelf ben ik dyslectisch, dus zag het niet zitten om steeds vragen te antwoorden. Een website met trainingsvideo’s en tips leek mij wel

Inmiddels ben je – na drie boeken en een online platform – een boegbeeld. Zie je dat zelf ook zo?

“Ik heb geen opleiding gevolgd en ben puur ervaringsdeskundige. Mijn website en boeken zijn ook zo ontstaan. Toen ik strakker in mijn vel wilde zitten, ben ik zelf op internet gaan zoeken naar voedingstips en trainingsschema’s. Wat ik tegenkwam, was zo ingewikkeld beschreven. Ik vond dat het anders kon. Op een gegeven ogenblik bleek mijn online platform zo’n succes, dat ik werd benaderd door een uitgeverij of ik een boek wilde schrijven. Eerst had ik zoiets van ‘wie wil er tegenwoordig nu nog een boek lezen?’ Toch was het boek al een bestseller voordat het in de winkels lag, dankzij 15.000 verkochte exemplaren in de voorverkoop. Het kwam dan ook binnen op nummer 1 in De Bestseller 60-lijst. De boeken zijn een combinatie van mijn eigen ervaringsverhalen en wetenschappelijk bewijs geschreven in Jip en Janneke taal.”

Wat betekent in shape voor jou persoonlijk?

“Iedereen denkt dat ik 24/7 train, maar in werkelijkheid sport ik drie keer per week, gedurende drie kwartier, in mijn eigen gym thuis. Ik ben maar twee maanden per jaar echt in vorm. Dat houdt voor mij in dat ik comfortabel in mijn bikini over het strand kan lopen en strak in mijn vel zit met spierdefinitie in mijn benen. Mét kleding voel ik mij altijd wel in vorm. Ik ben inmiddels 37 jaar en vind dat ik er voor mijn leeftijd echt wel goed uitzie.”

Je zei ooit dat een strak lichaam niet gelukkig maakt. Wat dan wel?

“Happiness zit van binnen. Ik denk dat veel mensen ongelukkig zijn, omdat ze blijven hangen in dingen die zijn gebeurd, in het verleden. Ga maar eens na. Vaak heb je stress over iets wat al is geweest of omdat je bepaalde aannames doet, waardoor je allerlei obstakels ziet. Tegenwoordig pak ik aan waar ik invloed op. De rest laat ik los. Dat geldt ook voor de relatie met mijn kinderen. Mijn dochter gaat op het moment om met vrienden waar ik niet zo blij mee ben. Ik zeg dan wat ik vind en verder moet zij er toch ook zelf achter komen.”

Meer informatie over Mykillerbodymotivation kijk dan op mykillerbodymotivation.com

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 18 t/m 19 van LEVEN! Magazine #40