Haar droom: meedoen aan de World Surf League Championship Tour en uiteindelijk de Olympische Spelen. En ze is hard op weg om deze doelen te verwezenlijken. Haagse surfster Eveline Hooft vertelt over haar focus en passie.

Van Florida naar Maui en dan even door naar Australië. Vorig jaar was surfster Eveline Hooft (18), geboren en getogen in Den Haag, welgeteld twee maanden in Nederland. Wedstrijden en trainen. Iedere dag geeft ze alles wat ze heeft. Haar persoonlijke slogan luidt dan ook niet voor niets, ‘Always 100%’.

Vrijheid

De passie voor surfen is in Scheveningen geboren. Als 7-jarig meisje ging ze een keer mee met haar vader, die gymleraar is, en zijn klas. “Ik heb altijd veel gesport: van turnen, karate tot selectie spelen voor hockey bij HDM A1. Surfen vond ik vanaf dag één fantastisch, omdat je overgeleverd bent aan de grillen van de natuur. Elke plek en golf is anders. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Je kunt niet van tevoren plannen hoe de omstandigheden zullen zijn.” Zelf is Eveline juist heel erg van het plannen en voorbereiden. Dat lijkt tegenstrijdig, maar zo ziet zij dat zelf niet. “Je kunt wel talent hebben, maar als je niet traint onder alle omstandigheden – dus ook als er geen golf of wind is – kom je niet verder. Ik zorg dat ik qua training iets doe wat overal kan, zoals hardlopen, core oefeningen en yoga. Alle momenten pakken om te trainen, geeft mij zelfvertrouwen.”

Na de havo is zij fulltime gaan surfen en tegenwoordig reist zij de hele wereld over. Het afgelopen jaar heeft ze veel geleerd, zoals nog zelfstandiger en onafhankelijker zijn. Eveline regelt alles zelf: van vliegtickets tot accommodaties. Maar ook van haar concurrenten leert ze veel. “Op dit internationale niveau zijn alle surfers goed. Het motiveert enorm om nog meer uit mezelf te halen, als ik tussen al die toppers in het water lig.”

Hoewel zij haar ouders en broertje mist als ze op reis is, voelt zij zich niet eenzaam. “Ik kan goed alleen zijn en heb altijd mijn eigen plan getrokken. Sporten heeft altijd op de eerste plek gestaan in mijn leven. Ik ga op tijd naar bed, ga nooit uit en drink geen alcohol. Of ik het mis? Nee, dit is hoe ik mijn leven wil inrichten.”

Nieuwe sponsoren

Deze zomer staan wedstrijden in Portugal, Frankrijk en Spanje op het programma. Daarnaast moet Eveline op zoek naar nieuwe sponsoren. “Dat wordt nog wel even een uit­daging. Ik ben dankbaar dat ik mensen achter mij heb staan die in mij geloven, zoals mijn familie, maar ook de Ruud van Nistelrooy Foundation en Rodger Linssen. Hoe meer ik reis, hoe ik mij ook realiseer, hoe bevoorrecht wij in Nederland zijn. Het is hier toch allemaal wel erg goed geregeld.”

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 13 van LEVEN! Magazine #41