Gelukkig zijn steeds meer mensen zich ervan bewust dat eindeloos bakken in de zon niet goed is voor je huid. Vooral op lange termijn is de schade onherstelbaar. Wat kun je wél doen om ongeschonden en met een frisse teint van de zomer te genieten?

Bij Van Lennep Kliniek worden ze er dagelijks mee geconfronteerd: cliënten met bruine verkleuringen van de huid zoals ouderdomsvlekken, sproetjes, moeder­vlekken en melasma (zwangerschapsmasker) op lichaams­delen die veelvuldig blootgesteld worden aan de zon. Vooral op het gezicht, decolleté, nek, armen en handen vormen zich gemakkelijk ontsierende pigmentvlekken. Cosmetisch arts KNMG en eigenaar Ludy Holst: “De enige manier om dergelijke huidschade, want daar hebben we het over, te voorkomen is door minder lang in de zon te zitten, altijd externe zonbescherming te gebruiken en op tijd te zorgen voor een systeem van interne zonbescherming.”

Sterke huid

Helaas is niet alleen de zon slecht gezelschap voor de huid. Elke vorm van straling, in alle kleuren van de regenboog en ook luchtvervuiling, dragen bij aan huidproblemen. Veel op je telefoon staren en achter je pc zitten, hebben een vergelijkbaar effect. “Daarom is onze gouden tip: verzorg je huid dag en nacht met ingrediënten waarmee je een interne zonbescherming opbouwt. Dit zijn bijvoorbeeld de krachtige anti-oxidanten vitamine A die vooral te vinden zijn in de producten van Environ en Dr Zein Obagi en vitamine C, zoals CE Ferulic van Skin­Ceuticals, die 72 uur doorwerken. Gebruik deze het hele jaar door en altijd gecombineerd met spf 30, want ook in de winter, na zonsondergang en achter glas heeft je huid bescherming nodig. Op deze manier maak je de huid weerbaar en krijg je bovendien een gezonde kleur.”

Zomerse peeling

Voorkomen is natuurlijk het beste, maar als je al wat huid­schade hebt opgelopen, kun je bij Van Lennep Klinieken terecht voor zeer effectieve behandelingen. “Ook in de zomer kun je zonder risico pigmentvlekken laten verwijderen door middel van peelings zoals Hydrafacial en een lichte LACM (melkzuur) peeling. Hiermee maak je de dode huidcellenlaag wat dunner, waardoor de vlekjes verdwijnen en verzorgingsproducten ook beter opge­nomen worden. De zon verhoornt en verdikt de huid, waardoor deze verstopt kan raken. Met name pubers met hun ongebalanceerde talgproductie kunnen daardoor aan het eind van de zomer een ware pukkeluitbraak krijgen. Met peelings voorkom je dit en ga je ‘schoon’ de winter in en bespaar je meteen op herstelbehandelingen. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is de zomer juist een goede periode om je huid op een vriendelijke manier te behandelen en problemen te voorkomen. Ga voor een beschaafd kleurtje en spaar je huid, je moet er tenslotte je hele leven mee doen.”

Meer informatie over Van Lennep Kliniek kijk dan op www.vanlennepkliniek.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 23 van LEVEN! Magazine #41