Ooit was het huis van Titus Bovenberg in de Haagse Rivierenbuurt een drukkerij. Dat verklaart de stevige staanders die de bovengelegen etage dragen. In zijn ruimte en in de identieke maar gespiegelde parterre van zijn buurman was de zetterij. Boven stonden de zware persen te draaien. Daarna was het deel van Titus een hobbygarage waar ze sleutelden aan elegante Citroëns DS. Hij vond deze plek na een verblijf van 8 jaar in Peru. “Eerst had ik in Amsterdam op wat huizen gepast, maar ik wilde dicht bij de kust zijn. Ik kende de stad, voor Peru woonde ik in de Bloemenbuurt.”

Met de droom van een lichte, ruime woning en een beperkt budget ging hij aan de slag. “Ik heb goed nagedacht over de indeling en eerst alle tussenwanden er uit gehaald. Dat kon, de muren waren sterk genoeg. Alles is open, net als in een loft.”

Om de ruimte optimaal te benutten is de entree nu via de keuken. Daarna stap je in een hoge ruimte die sober is ingericht. In het woongedeelte is een gezellig zitje bij de haard en in de hoek staat een ronde eettafel. Via de hoge deuren naar de tuin valt veel licht binnen. Een enorme houten boekenkast fungeert als room divider.

Door de vakken met boeken, servies en foto’s zie je het slaapdeel. Van daar loop je door naar de badkamer die aan de straatkant ligt. Opvallend detail: een deur ontbreekt. Alleen de hal en uiteraard de wc zijn af te sluiten. Er zijn nauwelijks kasten. Het lijkt een pleidooi voor ontspullen. Een extra slaapkamer, voor als zijn dochters uit Peru overkomen, is er ook niet. “Dan kamperen we gewoon in de huiskamer.”

Juiste moment

Eenvoudig zijn ook de materialen waar hij mee werkte. Titus was van plan de duroxbouwblokken van de haard later te bekleden met marmer, maar hij was tevreden met het resultaat en liet het zo. Die haard is voor hem een essentieel onderdeel. “Geen huis zonder haard!” stelt hij. “In Cusco in Peru heb ik een appartement op de bovenste etage. Speciaal gekozen zodat ik er een haard kon maken. Ik houd het graag simpel. Hoe simpeler, hoe beter. Dat probeer ik ook in mijn schilderijen, daardoor wordt het eerlijker en krachtiger.” Titus is kunstschilder en lifecoach. In zijn atelier aan de Brouwersgracht is hij hard aan het werk voor een expositie later dit jaar in Oslo. “Het wordt een serie rond Thantos, de dood. Als je echt wilt veranderen, moet je iets achterlaten. Of het nu gaat om iets bouwen, coachen of schilderen, de kunst is om op het juiste moment op te houden.”

“Hoe simpeler, hoe beter. Daardoor wordt het eerlijker en krachtiger”