De werkomgeving bij Voor Elkaar is zodanig aangepast dat mensen met een arbeidsbeperking gewoon deel uit kunnen maken van het arbeidsproces. Dit creëert banen en draagt bij aan een positiever zelfbeeld van de werknemers.

Algemeen directeur André Sloot heeft Voor Elkaar B.V. in 2014 opgericht. Het is een zelfstandig onderdeel van de Dutch Creative Brands Group. Dit familiebedrijf uit Delfgauw is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en distributie van innovatieve huishoudelijke artikelen met als bekendste merknamen Vacu Vin en Tomorrow’s Kitchen. Sloot: “Het zit in ons DNA om mensen te helpen die niet in een standaard werkomgeving kunnen werken. We vinden dat sociale verantwoordelijkheid nodig is om aan de lange termijn behoeften van deze en volgende generaties te voldoen. Daarom werken we al ruim dertig jaar samen met Sociale Werkvoorzieningsbedrijven en kunnen we steeds meer werknemers een contract aanbieden bij Voor Elkaar.”

Volwaardig werk bij een commercieel bedrijf

Momenteel zijn er 21 medewerkers in vaste dienst en komen er binnenkort 9 bij. Het Werkgeversservicepunt Den Haag selecteert kandidaten en ondersteunt met trainingen, begeleiding en financiële regelingen. Accountmanager Eva Monteiro komt regelmatig bij Voor Elkaar over de vloer. “Het bedrijf heeft veel ervaring met het werken met mensen met een indicatie of werkbeperking en dat merk je. De sfeer is goed, de mensen accepteren elkaar zoals ze zijn en daardoor zie je ze opbloeien. Voor Elkaar heeft heldere functieprofielen opgesteld zodat we goed kunnen matchen. Bovendien wordt er veel moeite gedaan om een passende functie te vinden of een functie passend te maken, zodat iedereen op de juiste plek zit.”

Denken in mogelijkheden

Het gaat vooral om productie- en assemblage werk met eenvoudige tot complexe handelingen en technische ingrepen. Sloot vindt het belangrijk om een veilige omgeving te creëren en de grenzen van de mogelijkheden op te zoeken. “We kunnen het werk net zo afwisselend en uitdagend maken als wenselijk is, afhankelijk van waar de mensen toe in staat zijn en wat ze willen. We knippen de functies in stukjes. Voor de productie van koelmanchetten voor een wijnfles bijvoorbeeld, zitten vijf werknemers in een kring om de machine heen en leveren elk hun bijdrage. Sommigen hebben één specifieke taak en anderen verrichten meerdere handelingen na elkaar. De laatste persoon in de keten heeft de meeste verantwoordelijkheid, omdat het eindproduct moet voldoen aan bepaalde eisen. Er is dus verschil in niveau en complexiteit. We nemen momenteel bewust moeilijker werk aan om nog meer uitdaging in het werk te kunnen bieden, zoals het ombouwen van gewone lampen naar ledlampen en het assembleren van Secrid Wallets.”Herkenbaar goed De producten van Vacu Vin en Tomorrow’s Kitchen zijn heel herkenbaar en in de meeste huishoudens te vinden. Dat is leuk en verbindend volgens Sloot. “De medewerkers komen ‘hun’ artikelen overal tegen, zelfs op vakantie in het buitenland. Daar zijn ze trots op en wij ook.”

Lees meer over Voor Elkaar op www.voorelkaar.social

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 102 & 103 van LEVEN! Magazine #43