Het pand van architect Marcel Breuer aan het Voorhout is één van de meest bekritiseerde gebouwen van Den Haag. Ontworpen als Amerikaanse ambassade, genoemd als nieuwe locatie voor het Escher Museum. In de tussentijd zetten Anna Vastgoed & Cultuur en West Den Haag de deuren wijd open.

Bijna 60 jaar lang huisde de Amerikaanse ambassade op de hoek van het Korte en Lange Voorhout. Het pand van architect Marcel Breuer is één van de meest bekritiseerde, misschien wel gehate, gebouwen van de stad. Hypermodern werd het ontwerp genoemd, toen de Amerikanen er in 1959 hun intrek namen. De trapeziumvormige vensters en de minimalistische zwarte plint aan het klassieke Voorhout oogstten al snel pittige kritiek. Met lelijke beveiligingshokjes voor de deur, rolluiken voor de entrees en tralies voor de ramen werd het er in de loop der tijd niet beter op. Toen de verhuisplannen van de ambassade bekend werden, gingen er stemmen op dat het pand gesloopt moest worden, maar dat kon niet vanwege de monumentenstatus. In afwachting van een nieuwe bestemming is het gebouw nu even van ons, vandaar de naam Onze Ambassade. Anna Vastgoed & Cultuur en Centrum voor hedendaagse kunst West Den Haag zijn de tijdelijke beheerders en gebruikers. Zij doen er alles aan om deze bijzondere plek met de stad te delen.

Culturele hotspot

Locatiemanager Laressa Mulder kan zich nog goed herinneren hoe ze in maart 2018 een grote bos sleutels in haar handen gedrukt kreeg van haar Amerikaanse voorganger. “Daar stond ik dan in het volledig gestripte gebouw. Het duurde even voordat we open gingen als culturele hotspot. We vormen een community waar hedendaagse kunst, werken en ontmoeten samenkomen. Het auditorium en enkele andere ruimtes verhuren we voor zakelijke evenementen en vergaderingen. We zijn elke middag geopend en op zondag organiseren we vier rondleidingen. Veel bezoekers hebben weerstand tegen dit pand, vanwege de architectuur, de historie en de politieke lading. Maar we merken dat ze na afloop met een ander gevoel weggaan. Zelf ben ik de kwaliteiten van dit pand echt gaan waarderen.”

Functie boven vorm

Marcel Breuer, de Hongaars-Amerikaanse architect, was een aanhanger van Bauhaus. Een stijl met sobere kleuren en materiaalgebruik, zonder overbodige decoraties. Functie boven vorm. Breuer had een voorliefde voor het trapezium; de vierhoek trekt de blik onbewust omhoog. Die komt terug in de vensters, het trappenhuis, de teakhouten wandbekleding en de kolommen in de bibliotheek. En ook in zijn ontwerp voor de Bijenkorf Rotterdam. Hij splitste het ambassadegebouw naar functie: het informatiecentrum met de bibliotheek had een aparte ingang, de kantoren zitten in het hoofdgebouw. Het auditorium is een kleinere constructie ernaast. “We hebben een paar doorbraken in het pand gemaakt, zodat het meer open is,” licht Mulder de huidige situatie toe. “In ons depot ging ik op zoek naar meubels en accessoires die hier goed passen.”

Lees meer over Onze Ambassade op www.onzeambassade.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 56 & 59 van LEVEN! Magazine #43

REAGEER