Mercedes-Benz Dealer Bedrijven (MBDB) draagt aantoonbaar bij aan het creëren van een betere leefomgeving. Recent ontving het als allereerste autobedrijf van Nederland een CO2-Prestatieladder niveau 3 certificaat.

Mercedes-Benz Dealer Bedrijven is onderdeel van Mercedes-Benz Nederland en heeft zes vestigingen in Zuidwest Nederland. De hoofdvestiging – flagship store – bevindt zich op het bedrijventerrein Forepark en valt niet te missen: indrukwekkend groot en chic. Alleen het beste is immers goed genoeg. En dat geldt ook voor de manier waarop Mercedes-Benz zich inspant om goed met het milieu om te gaan en de ecologische voetafdruk van de bedrijfsvoering zo klein mogelijk te maken.

Tien procent minder uitstoot

Rob Metzelaar en Dominique van der Sar vertellen trots over het behalen van het certificaat op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder. “We hebben er veel tijd en energie in gestoken. Als bedrijf met een elektriciteitsverbruik boven de 50.000 kilowattuur ben je verplicht om je energieverbruik in kaart te brengen en energiebesparende maatregelen te treffen. De Prestatieladder is een mooie tool om dat in praktijk te brengen en past goed bij ons. Het geeft inzicht in onze eigen CO2 footprint en richting aan ons handelen. Wij hebben gesteld dat we in 2023 tien procent minder uitstoot willen hebben. Dat is een concreet doel en inherent aan het behalen van dit certificaat: we zijn geauditeerd en officieel goedgekeurd, we komen niet weg met flauwe plannetjes. Elk half jaar publiceren wij de resultaten en communiceren daarmee met onze stakeholders. Heel transparant en meetbaar.”

Bewust bezig met het milieu

Duurzaamheid staat al jaren hoog op de agenda. MBDB koopt alleen nog groene stroom en brengt het energieverbruik in de filialen stapsgewijs omlaag door bijvoorbeeld over te gaan op led verlichting en zuiniger te rijden. Metzelaar: “Het is leuk dat we het eerste autobedrijf zijn met dit certificaat, maar eigenlijk is het ook jammer. Dit had al veel meer ingeburgerd moeten zijn. We hopen dat andere bedrijven zich door ons laten inspireren en bewuster kijken naar hun impact op het milieu.”

Waardevolle tool

Van der Sar wijst op de houvast die de CO2-Prestatie­ladder biedt bij het concretiseren en behalen van de ambities en doelstellingen. “Er zijn allerlei verplichtingen en eisen, maar je kunt zelf invullen hoe je de CO2 uitstoot beperkt. Denk aan het gebruik van gerecycled materiaal, het milieuvriendelijker laten drogen van autolak, de uitstoot van koudemiddelen (air condi­tioners) en kijk ook eens kritisch naar het energie­gedrag van je toeleveranciers. Welke verpakkingen gebruikt je koffieleverancier bijvoorbeeld en hoe zijn de bezorgroutes ingericht? We hebben nu eenmaal een verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid en met de CO2-Prestatieladder kunnen we die ook pakken.”

Lees meer over Mercedes-Benz Den Haag op www.mbdb.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 48 & 49 van LEVEN! Magazine #43