Soldaat van Oranje – De Musical is de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Deze voorstelling – gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema – mag je dan ook zeker niet missen! Kom het spannende verhaal beleven in het grootste theaterdecor ooit gebouwd.

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn vrienden een onbezorgd studentenleven. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen op scherp. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken.

Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland. Hiervandaan smokkelt hij zendapparatuur naar Nederland. Als piloot is hij betrokken bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willems­orde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Unieke locatie

Zijn beroemde boek, Soldaat van Oranje, werd in 1977 verfilmd met Rutger Hauer in de titelrol. Op 30 oktober 2010 zag Soldaat van Oranje – De Musical het levenslicht. Al meer dan 2,8 miljoen mensen zagen de voorstelling en afgelopen oktober vierde de musical haar achtjarig bestaan. Het publiek beleeft de voorstelling in een 360 graden draaiende theaterzaal en wordt zo het waarachtige verhaal ingetrokken. De locatie is van oorsprong een vliegtuighangaar op voormalig militair vliegveld Valkenburg tussen Wassenaar, Katwijk en Leiden. Op deze op alle fronten toepasselijke en historische plek is een uniek concept gecreëerd.

Het afgelopen jaar waren er ook weer bijzondere momenten voor de musical. Zo ontving de producent een koninklijke onderscheiding. Bij het 7,5 jarig bestaan van de musical is het V-Monument onthuld en is er een speciale voorstelling geweest voor voor doven, slechthorenden en andere gebarentaligen. Ook was de musical dit jaar één van de drie finalisten voor de AD Publieksprijs Beste Musical.

Meer informatie over Soldaat van Oranje kijk dan op www.soldaatvanoranje.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 71 van LEVEN! Magazine #40