Ze kunnen met elkaar lezen en schrijven. En elkaar soms flink de waarheid zeggen. De Mannen van Verhoek, bestaande uit drie boers en hun vijf zonen werken dagelijks samen in hun groente- en fruitbedrijf dat al 52 jaar bestaat.

De bussen van de groente- en fruitspecialist be­zorgen zeven dagen per week en rijden al vanaf vier uur in de ochtend. Van Amsterdam tot aan Rotterdam. Van de bakker op de hoek die appelpartjes verwerkt in de ambachtelijke appeltaart tot een sterrenrestaurant met de beste fine dining experience. Die diversiteit aan klanten, service en kwaliteit zorgt dat het familiebedrijf na ruim een halve eeuw nog steeds bestaat. Enzo Verhoek. “Wij zijn met elkaar opgegroeid, hebben met elkaar gevoetbald en altijd Oud&Nieuw samen gevierd. Dat schept een band en stralen wij ook uit naar onze klanten toe. Wij zijn 24 uur per dag zeven dagen per week bezig met de zaak en hebben dagelijks persoonlijk contact met onze klanten.”

Van paard en wagen tot groothandel

Het bedrijf dat ooit is gestart door de opa van heren Verhoek (Willem Harland), die met paard en wagen door verschillende wijken reed, is inmiddels uitgegroeid tot een groothandel waar ook de vierde generatie werkzaam is. Eerst volgden verschillende winkels en zelfs een fruitkiosk aan de Wassenaarseslag, maar die zijn in de jaren negentig allemaal verkocht. Voorheen leverde de fruit- en groentespecialist vooral aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Tegenwoordig wordt er geleverd aan horeca, cateraars, strandpaviljoens en de ambachtelijke slagerijen, vishandels en bakkers. Ook is het assortiment flink uitgebreid van simpel groente- en fruitsoorten naar een assortiment met onder andere vergeten groenten zoals pastinaak, exotisch fruit en producten van over de hele wereld. “Die uitbreiding maakt het werk nog afwisselender en geen dag is hetzelfde,” vertelt Frans Verhoek Jr. “Zo leveren we eetbare rozen voor Valentijn, asperges in het voorjaar en Hollands rood fruit gedurende de hele zomer. Ook worden er steeds meer eisen aan de producten gesteld. Vanuit onze eigen productie leveren wij iedere dag maatwerk. Dagelijks produceren wij verse rauwkosten, fruitsalades en panklare groentes. Van maaltijd­salades tot tomaten plakjes van 8mm, je kan het zo gek niet bedenken. En alles volgens de FSSC 22000 norm.” Enzo voegt toe: “Het is leuk om met een product bezig te zijn dat je kunt ruiken, proeven en voelen. En het geeft voldoening om voor onze klanten steeds weer de mooiste producten uit te mogen kiezen.”

Wisseling van de wacht

Net zoals hun vaders hebben de neven ieder hun eigen specialisme. Zo is Frans, net zoals zijn vader, verantwoordelijk voor de financiën en bewaakt hij de kwaliteit van de dienstverlening. Enzo onderhoudt het klantencontacten. De wisseling van de generaties gaat stap voor stap. Giorgio Verhoek, verantwoordelijk voor de inkoop: “Onze vaders vinden het soms nog lastig om dingen uit handen te geven. Maar gelukkig lijken wij veel op hen en zien ze hun kracht terug in ons. Wij hebben allemaal onze eigen taak en vullen elkaar daarmee prima aan. Daarnaast krijgen wij tegenwoordig te maken met allerlei nieuwe zaken zoals social media waar zij geen ervaring mee hebben, waardoor ze ook steeds meer aan ons overlaten.”

Meer informatie over De Mannen van Verhoek kijk dan op www.demannenvanverhoek.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 108 & 109 van LEVEN! Magazine #40