Bloemist Anneke de Mik specialiseerde zich 16 jaar geleden als eerste in Den Haag in afscheidsbloemwerk. Haar winkel biedt een totaalconcept aan, van 24/7 bereikbaarheid tot het zelf maken van een rouwarrangement door nabestaanden.

Het idee om zich te specialiseren in rouwwerk ontstond in 2003 toen een grote uitvaartonderneming een mysterie­opdracht uitzette en zij werd uitgenodigd voor een gesprek. “Ze vroegen of ik mij wilde specialiseren op het gebied van uitvaartbloemen,” vertelt Anneke. “Tot die tijd bestond het woord uitvaartbloemist nog niet, laat staan een winkel waar het helemaal draait om het maken van rouwwerk.” In haar winkel op de Laan van Meerdervoort, die onlangs gerestyled is, heeft zij een dagelijks wisselende etalage met de rouwarrangementen. Nabestaanden worden in de winkel in een aparte ruimte ontvangen. Hier kunnen zij in alle rust hun persoonlijke wensen bespreken. Ook is er de mogelijkheid om direct een bloemstuk mee te nemen.

Inspiratiegids

Naast het maken van prachtige rouwarrangementen onderscheidt Anneke zich door haar conceptmatige aanpak. Zij biedt een 24/7 service en is altijd bereikbaar. In de door haar samengestelde Inspiratiegids: “Bloemen voor jou” staan ter inspiratie allerlei voorbeelden van rouwarrangementen met prijzen en afmetingen. Nabestaanden biedt zij als troost een herdenkingsarrangement aan, welke in de winkel kan worden opgehaald. “Op zo’n moment is er uiteraard ook altijd nog tijd en aandacht voor de mensen om hun verhaal kwijt kunnen of hun ervaring met ons kunnen delen.”

Persoonlijke invulling

Samen met haar team verzorgt zij de rouw­arrangementen vanaf de dag van levering tot aan het moment van de begrafenis of crematie. Anneke: “Dit houdt in dat, wanneer er een bloem vervangen dient te worden – het is en blijft een natuurproduct – wij dit kosteloos doen.” Om in te spelen op de groeiende behoefte aan een persoonlijke invulling heeft de uitvaartbloemist sinds kort een nieuwe service toegevoegd: een bijzondere bloemenbeleving. Bij haar in de winkel kan, onder professionele begeleiding, zelf een rouwarrangement gemaakt worden. Ook is er de mogelijkheid om de linten zelf te drukken en kunnen kinderen iets op schors schrijven, kleuren of een tekening maken.

Ook na de uitvaart krijgen de bloemen een nieuw leven. Samen met de dierbare van de overledenen maken Anneke en haar team gratis boeketjes van het bloemstuk. “Wij willen graag iets extra’s betekenen voor de mensen. De gemaakte boeketjes kunnen zij zelf mee­nemen of weggeven aan bekenden als herinnering.”

Meer informatie over De Zuid kijk dan op uitvaartbloemist.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 45 van LEVEN! Magazine #41