Op 17 september is de historische binnenstad van Leiden het podium voor kunst & kennis. Een festival vol experimenten, kunst, muziek, topwetenschappers en veel meer op zeven locaties én op de route. Droom weg bij de muziek van My Baby, Max Meser of Causes. Volg nachtcolleges bij Ionica Smeets, Douwe Draaisma, Vincent Icke en Ramsey Nasr. Verbaas je over het verleden van Leiden in een speciaal voor de Nacht gemaakte voorstelling door PS|theater of bezoek een van de ruim honderd andere kunst & kennis acts. 

Hoogleraar Patrick Rensen is één van de sprekers tijdens de Nacht van Kunst en Kennis. Hij is met zijn team pionier op het gebied van internationaal onderzoek naar bruin vet. Voor de meeste mensen is dit een onbekend begrip want ze kennen alleen het witte vet. Toch is het de moeite waard om je hierin te verdiepen want let op: het verbrandt vet!

Bruin vet
Baby’s en zoogdieren die een winterslaap houden, hebben bruin vet. Wetenschappers weten dat dit letterlijk bruingekleurde substantie hen warm houdt. Onlangs werd ontdekt dat ook volwassenen bruin vet in hun lichaam hebben. En dat is handig, want zodra het bruine vet geactiveerd wordt verbrandt het de hardnekkige vetjes in ons lichaam.

Bruin vet zelf activeren
Hoogleraar Patrick Rensen van het LUMC doet onderzoek hiernaar en ziet bruin vet als aangrijpingspunt om obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te bestrijden. Hij wordt beschouwd als één van de 20 experts ter wereld op dit gebied. “Eigenlijk is het simpel: als we het koud hebben, zenden onze hersenen een signaal uit naar het bruine vet. Dat zit gelokaliseerd ter hoogte van je sleutelbeenderen. Het wordt geactiveerd en verbrandt het opgeslagen overschot van vet en suiker, dat is dus het witte vet rondom je buik, billen en heupen. Het vet wordt verbrand en je krijgt het weer warm.” Dat laten activeren van bruin vet kun je zelf beïnvloeden door het koud te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld de temperatuur in huis laag zetten of koud nadouchen. Het schijnt bovendien dat bruin vet in de ochtend actiever is dan ’s avonds, dat heeft te maken met de biologische klok. Een stevig ontbijt zou daarom beter worden verbrand door het bruine vet dan een stevig avondmaal. Het onderzoek naar dit bruine goedje staat verder nog in de kinderschoenen, maar het moge duidelijk zijn dat dit een hot topic is. Letterlijk.

Vet verbranden doe je zo:
– Zet de temperatuur in huis op 17 graden. Rensen: “Dat is even wennen, maar na zo’n 10 dagen merk je er niets meer van. Een jaar lang de verwarming op 17 graden kan al 10 kilo aan vet schelen.”;
– Douche een minuutje met koud water op het einde van je wasbeurt;
– Slaap in een goed verduisterde slaapkamer;
– Eet pittige gerechten met hete pepers.
(Daarnaast moet je natuurlijk ook gezond eten en genoeg bewegen)