Ze houdt niet van kleurloze dames in een beige trenchcoat. Geef haar maar types die er uit springen of een bejaarde vrouw die haar hele leven bij elkaar blijkt te hebben gelogen. “Ik ben gek op paradijsvogels,” bekent Anne-Marie Jung (Schiedam, 1976). “Maar ook glamourvrouwen als Yolanthe en Sylvie Meis fascineren me. Vroeger volgde ik Connie Breukhoven, dan verslond ik de Beau Monde en keek ik hoe ze haar huis had ingericht. Misschien wel omdat die vrouwen tot in detail perfectie willen uitdragen, terwijl privé vaak van alles instort. De hele tijd die bal hoog houden is eigenlijk van de gekke.”

Voor de leeuwen

Zelf is ze ook een opvallende verschijning. Op een doordeweekse middag fladdert ze in een zwart kanten jurkje met gele riem en felgekleur- de lippen – haar handelsmerk – door lunchroom Appeltje Eitje. Het zaakje is vlakbij haar huis in het Haagse Zeeheldenkwartier. Anne-Marie is net terug van een vakantie naar Italië met man Burt Rutteman (ook acteur) en dochter Sue van bijna vier. Nu werkt ze aan haar eerste solo- programma: De Exoot. “Die titel komt van Bastiaan Ragas, mijn collega en producent. Hij noemt me een exoot omdat ik altijd een ander setje aan heb: kleurrijk, grote prints en met zorg uitgekozen.”
Anne-Marie is een echt groepsmens. De comé- dienne en zangeres straalde in vele grote pro- ducties: de musicals Tsjechov en Petticoat, films als Rokjesdag en Hallo Bungalow. Ook was ze sidekick van Andrè van Duin en vertolkte ze met verve de rol van de mol in het populaire televisieprogramma. “Vlak voor de zomer deed ik mee aan We Want More!, een groot ensemblestuk met onder anderen Angela Groothuizen en Petra Laseur. Heerlijk met mijn beste vrienden Rop Verheijen, Elise Schaap en Tina de Bruin in de kleedkamer. Waarom ik met De Exoot dan toch alleen de planken op ga? Dat heeft denk ik met mijn leeftijd te maken en mijn ervaring. Het is een nieuwe stap, alle ogen zullen nu op mij gericht zijn, ik mag zelf alles bepalen, voor de leeuwen. Die drang werd gestimuleerd door Bastiaan. Toen andere mensen het beaamden, ging ik er zelf ook in geloven, maar eng is het wel. Als het bevalt is het de bedoeling dat ik om het jaar met een nieuw soloprogramma kom. En daarnaast blijf ik natuurlijk samen met anderen spelen; ik kan niet zonder het groepsproces.”

Buitenstaander

Samen met beste vriend cabaretier Alex Klaassen en regisseur Gijs de Lange bereidt ze haar nieuwe programma voor. Dat zal bestaan uit typetjes, grappen en liedjes. “Het wordt geen traditioneel kleinkunstprogramma. Ik ben gek op soul: Miriam Makeba zal waarschijnlijk voorbijkomen en Rihanna en Justin Bieber. Alex zal een aan- tal bekende nummers van een Nederlandse tekst voorzien. Voor de personages denk ik dat we uitkomen op vier of vijf typetjes. Daar zal een glamourvrouw bijzitten en een influential. Dat is zo’n hip, zelfbenoemd figuur, maar wat doen die eigenlijk? De rode draad zal de komende tijd duidelijk worden, het zal gaan om mensen die anders zijn dan anderen.”
In Den Haag, de stad waar ze sinds vijf jaar woont, voelt ze zich een buitenstaander. “Ik ben nog steeds op bezoek, ken veel straten en plek- ken niet, maar ik vind het hier heerlijk. Gelukkig is Burt een ras-Hagenees. Na twintig jaar Schiedam en Rotterdam en vijftien jaar Amsterdam leef ik in Den Haag mijn derde leven dat past bij de fase waar ik nu in zit. Met een klein kind geniet ik van de rust, de parken, het strand en het stadsleven. Ik heb bewust voor Den Haag gekozen.”

De Exoot is in de regio te zien in Theater PePijn Den Haag (11 oktober), Rijswijkse Schouwburg (16 november), Diligentia Den Haag (14 januari) en Theater de Veste Delft (15 februari).