Nieuwe kerstverlichting, jazzoptredens tijdens Jazz en Route, sfeervol aangelichte kronen en een Royal Christmas Cinema in de Waalse Kerk. De winkeliers in de Hoogstraat, Heulstraat, de Plaats en het Noordeinde in Den Haag pakken uit in de aanloop naar de feestdagen. “Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw zijn de belangrijkste dagen voor winkeliers. Daarom wordt er flink geïnvesteerd in het winkelgebied en staan de winkels er op zijn mooist bij”, zegt Coen van den Oever, bestuurder van BIZ Paleis Noordeinde.

“We hebben in oktober nieuwe kerstverlichting laten aanbrengen in het winkelgebied met veel sterren om echt in de kerstsfeer te komen”, zegt Coen van den Oever, bestuurslid BIZ Paleis Noordeinde. “Ook komen er zes aangelichte kronen te staan bij de entrees van het winkel- gebied, waaronder de Plaats, Mauritskade, Heulstraat, ter hoog- te van ’t Goude Hooft en natuurlijk bij Paleis Noordeinde”, vertelt Van den Oever, die zelf al dertig jaar kunstondernemer is aan het Noordeinde. De kronen komen op een verhoogd podium te staan zodat deze niet te missen zijn.

Kerstbioscoop in Waalse Kerk
Voor de eerste keer verrijst er ook een Royal Christmas Cinema in de Waalse Kerk aan het Noordeinde 25. “In decem- ber worden er iedere donderdag en vrijdag twee kerstachtige films vertoond: om 18.00 uur en om 20.30 uur”, legt Van den Oever uit. “Films die voorbijkomen op het witte doek zijn klassiekers als The Sound of Music, Home Alone, Frozen, Love Actually en The Holiday”, somt hij op. Op www.hetnoordeinde. nl en www.waalsekerkdenhaag.nl staat het hele filmprogram- ma en kunnen kaarten worden gekocht.

Jazz op bijzondere plekken
Op negen locaties vinden op vrijdag 15 en zaterdag 16 december jazzoptredens plaats tijdens festival Jazz en Route. Peter Beets Trio ft. Gregory Hutchinson (USA) trapt het festival af in Museum Beeld en Geluid aan de Zeestraat. Bezoekers kunnen een muzikale route afleggen die leidt langs diverse bijzondere locaties in het Noordeinde-winkelgebied. “Er treden jazzarties- ten uit binnen- en buitenland op in onder meer het Voco Hotel, O’ Casey’s, Project 2.0 / Gallery, Angie’s Kitchen en Hotel Indigo”, legt Van den Oever uit, die ook bekendmaakt dat het klassieke Nocture Festival volgend jaar terugkeert. “Een combinatie van klassieke muziek en jazz in samenwerking met het Residentie Orkest”, zegt de BIZ-bestuurder.

Feestelijke winkels
Kerstshoppen is onlosmakelijk verbonden met de feestdagen. De winkeliers passen hun etalages aan en trekken alles uit de kast om hun winkels feestelijk in te richten. “Il Regalo Interior & Lifestyle aan de Heulstraat maakt altijd veel werk van de winkelinrichting en zorgt voor een glitter en glamour-uitstraling”, weet Van den Oever. “Het Noordeinde en omgeving is een van de mooiste winkelgebieden van Nederland door de prachtige monumentale panden. Voor het ultieme Sinter- klaas- of kerstcadeau kun je juist hier goed slagen, omdat hier veel unieke zaakjes zijn te vinden: ruim honderdnegentig.” Van unieke horloges bij Manbodh Watches tot aan Het Appeltaartgevoel en Bolia, waar je goed kunt slagen op het gebied van kerstsfeer: mooi servies, tafellakens en kaarsen”, aldus de BIZ-bestuurder. “Daarnaast zijn het Noordeinde, Heulstraat, de Plaats en de Hoogstraat iconen op het gebied van restaurants. We zijn ook heel trots op de komst van Elea: een echte culinaire hotspot aan het Noordeinde.”


www.hetnoordeinde.nl