De leukste winkel van de stad heeft een nieuwe plek. Sinds kort is The Hague’s Finest te vinden in de Valeriusstraat in Duinoord. Nergens tref je zoveel producten van lokale makers bij elkaar. Eigenaar Lex Rijkers Meinen: “We hebben alles in huis om deze Sint, Kerst of verjaardag met een origineel cadeau te komen.”

Lex Rijkers Meinen is een local lover. Hij is van origine evenementenorganisator en was onder meer betrokken bij de branding van het Zeeheldenkwartier. Toen ontdekte hij dat lokale producten niet gemakkelijk te vinden zijn. Niet alleen in zijn eigen stad Den Haag, maar ook in het buitenland gaat hij altijd op zoek naar lokaal moois en lekkers. “Dit jaar was ik in New York,” vertelt de 35-jarige ondernemer. “Dan kijk ik meteen welke plaatselijke koffiebar goed staat aangeschreven. Ook probeer ik zaken te ontdekken waar de lokale maak- industrie wordt vertegenwoordigd.”

Zijn liefde voor Haagse producten gaat zover dat hij een eigen winkel begon: The Hague’s Finest. Na drie jaar als pop-up in hartje centrum – eerst in de Gravenstraat, tot voor kort in de Venestraat – is er nu een vaste plek. Het nieuwe pand in de Valeriusstraat, dicht bij de Frederik Hendriklaan, heeft naast de winkel een gezellige koffiebar. Ook worden er van tijd tot tijd kleine evenementen georganiseerd. Maar de kern van de zaak blijft het bijzondere creatieve aanbod van lokale makelij. Van Haags Zaad tot bier van Eiber en Kompaan. Van kleurrijke ansichtkaarten en prints tot huidvriendelijke verzorgings- producten.

Verhalen achter producten
“Drie jaar geleden begonnen we met 25 Haagse makers,” licht hij de snelle ontwikkeling van The Hague’s Finest toe. “Tegen- woordig krijgen we elke dag wel een verzoek van een Haagse creatief maker of hun product in onze winkel mag liggen. We cureren best streng. Daarmee houden we ons aanbod kwalitatief hoog en blijft het spannend voor onze klanten. Naast de kwaliteit letten we op duurzaamheid, van welke materialen is een product gemaakt en hoe is het geproduceerd.”

The Hague’s Finest heeft nu werk van 125 Haagse makers in de winkel liggen. “In de Valeriusstraat hebben we directer contact met bewoners. Toeristen vinden in de mini-shops op verschillende plekken leuke cadeaus om mee naar huis te nemen. Bijvoorbeeld bij VOCO-hotel, het Marriott en Roompot Kijkduin. Ook internationale organisaties in de stad weten ons steeds beter te bereiken. We zijn een commercieel bedrijf, maar ik ben ook een ambassadeur. De verhalen achter de producten zijn meer dan de moeite waard om te vertellen. De makers geven we in de winkel en soms op de verpakking een podium. Als je weet van wie en waar iets vandaan komt, gaat het nog meer leven.”

Pakket voor elk moment
Als Lex een gat in de markt ziet, schroomt hij niet om zelf met makers aan de slag te gaan. “Met het duurzame Wc-papier merk The Good Roll ontwikkelden we een rol met de print Haagse Kak. De sokken die we samen met onze vrienden van Alfredo Gonzales maakten, gaan als een speer. Komt natuurlijk ook door de naam: Korte of Lange Poten, afhankelijk van de lengte. Ik ben niet vies van een leuke woord- speling. Toen we merkten dat een mooie snijplank in het assortiment ontbrak, vroegen we drie goede houtbewerkers om met ideeën te komen. Het resultaat vind je in onze winkel en webshop.”

Voor kerst- of andere pakketten is er een speciaal Pakhuis. Bedrijven of organisaties kunnen hier op maat een origineel cadeau laten samenstel- len. Niet in een traditionele doos met hulst, maar in de mooie linnen tas. Ook zijn er cadeaukaarten verkrijgbaar waarmee de ontvanger naar hartenlust zelf kan winkelen. “Bedrijven zien onze toegevoegde waarde. We weten precies waar we het moeten halen.”

Meer dan een winkel
The Hague’s Finest ontwikkelt ook stadskaarten op thema; ze voeren zelf de redactie Er zijn op dit moment vijf versies rond de thema’s kinderen, koffie & yoga, Franse wijnen en deli’s, cocktails en theaters en vega, vintage en stadstuinen. Wie thuis een feest wil geven, kan hulp inroepen van de Partyservice. Binnen no time staat een team op de stoep met lokale biertjes inclusief glaswerk, wijnen van Marius en de lekkerste snacks van een cateraar uit de buurt. Hun liefde voor pop-ups blijft groot, dus houd de agenda in de gaten voor leuke tijdelijke activiteiten.


The Hague’s Finest
Valeriusstraat 83, Den Haag
070 820 99 46
thehaguesfinest.com