Naast Den Haag, Zoetermeer en Leidschendam heeft Oorwerk Audiciens nu ook een zelfstandige winkel geopend aan de Herenstraat 10 in Rijswijk. “Mensen kunnen bij ons terecht voor een complete hooroplossing. Van hoortoestellen tot aan wek- en waarschuwingssystemen met lichtflitsen en gehoorbescherming”, zegt audicien Hanneke Verbeek die al jaren een vast gezicht is van Oorwerk. Eerst in Leidschendam, nu in Rijswijk.

Aan de Damlaan 23c in Leidschendam is Valentina Cramer de vaste audicien. Op afspraak kan er een gratis gehoortest worden gedaan op alle locaties. In totaal heeft Oorwerk nu tweeëndertig vestigingen, waarvan zeventien zelfstandige winkels en vijftien verkoop­punten in optiekwinkels. “We doen testen en stellen vragen en we nemen hiervoor uitgebreid de tijd”, zegt Hanneke. “Daarin onderscheiden wij ons als audicien.” Vaak stappen klanten pas binnen voor een hoortest nadat de partner klaagt over bijvoorbeeld het steeds hardere volume van de televisie. “De omgeving heeft het vaak eerder door dan de persoon in kwestie”, legt zij uit. “Daarom verzoeken wij ook altijd om iemand mee te
nemen naar de afspraak die kan toelichten hoe zij het gehoorverlies van de klant ervaren.” Ook is het mogelijk om eerst een online geluidstest te doen op de Oorwerk-website.

‘Taboe is eraf’
Op het gebied van hoortoestellen staan de ontwikkelingen niet stil. “Het zijn niet meer van die grote huidkleurige bananen achter het oor van vroeger”, zegt Valentina. “Het taboe is er echt af.” Vaak is er niet meer dan een klein onzichtbaar draadje te zien of lijken de hoortoestellen op earpods waarmee naar muziek kan worden geluisterd. Het is bij sommige hoortoestellen mogelijk om rechtstreeks de muziek naar je oren te streamen of het geluid van de televisie of telefoon als draadloze hoofd­telefoon direct op het oor te horen. “Met een mobieltje kun je het hoortoestel ter plekke instellen via een app. Als een soort afstandsbediening. Dat kunnen wij ook vanuit de winkel doen.” Deze maand wordt een functie toegevoegd aan de app met een stappenteller. Het is van belang om voor een gehoortest te checken of de oren vrij zijn van bijvoorbeeld oorsmeer. “Anders is de meting niet objectief.” Met een camera wordt door de audicien ook in het oor zelf gekeken. “De klant kijkt mee”, vertelt Valentina. Daarna maken we een audiogram door middel van een geluidstest waarin verschillende hoge en lage tonen worden afgespeeld. De klant klikt op een knopje bij het horen van de toon. Aan de hand van de resultaten van het audiogram komt een advies op maat.

Kwaliteit van leven neemt toe
Voorheen was Oorwerk Audiciens in Rijswijk gevestigd in optiek Torica in de Herenstraat. In de eigen winkel op deze centrale plek kunnen klanten uit Rijswijk, Voorburg en ook Den Haag terecht. Voor de deur is een parkeerplaats. Hoortoestellen zijn er in allerlei prijscategorieën. “Samen wordt er gekeken naar wat de best passende hooroplossing is voor de klant”, legt Hanneke uit. Voor extreem slechthorenden zijn er meer gehooroplossingen, zoals rookmelders met lichtflitsen en trilplaatjes. Een proefperiode met een hoortoestel is ook mogelijk. “Na de intake neem je de hoortoestellen mee naar huis”, zegt Valentina. ‘Een hoortoestel geeft verlichting en toename van de kwaliteit van leven’, krijgen de audiciens vaak terug. “Een logisch gevolg, omdat je weer mee kan doen met gesprekken en je niet meer aan het raden bent”, aldus Hanneke.

Oorwerk Rijswijk
Herenstraat 10, Rijswijk
T 070 779 60 20
Oorwerk Leidschendam
(bij Brekelmans Tunderman Optiek)
Damlaan 23c, Leidschendam-Voorburg

www.oorwerk.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 96 t/m 97 van LEVEN! Magazine #51

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Rene Oudshoorn