Al meer dan een eeuw is Boeg, een doorstart van de historische Sleephelling Maatschappij Scheveningen (SMS), een vaste waarde op het gebied van scheepsreparatie in de Scheveningse Haven. Jaren geleden zijn daar twee takken van sport bijgekomen: constructiewerk op maat en afvalwaterzuivering. “Binnen de haven zijn we dé grote speler op het gebied van scheepreparatie voor zowel de beroepsvaart als de pleziervaart”, zegt Miranda Vink van Boeg B.V.

Boeg B.V. is een breed en veelzijdig bedrijf dat actief is op drie gebieden. “We hebben een nautische- constructie- en afvalwaterzuiveringstak”, legt Vink uit. Sinds 2009 zijn alle afzonderlijke divisies ondergebracht in één modern, nieuw bedrijfspand.” De naam veranderde in 2005 naar Boeg Nautic Scheveningen. Voor die tijd heette het Hellingbedrijf Scheveningen B.V. en daarvoor stond het vooral bekend De Sleep. “Het is een bedrijf met een rijke historie dat al meer dan honderd jaar op dezelfde plek zit. Iedereen in de nautische wereld kent ons. Wij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van vele schepen in de haven. Van grotere reders als Jaczon, Groen, W. van der Zwan en Vrolijk, maar ook de pleziervaart. Wij houden ons bezig met alles boven de waterlijn. Van de tekentafel tot het eindproduct.”

Van bijzondere banken tot Noordzeeboerderij

De constructietak van Boeg levert maatwerk op het gebied van koolstofstaal, cortenstaal, roestvast- staal en aluminium aan bedrijven en particulieren. “Wij hebben bijvoorbeeld de bijzondere metalen banken voor de Grote Marktstraat gemaakt en de boomroosters die onder andere op de Frederik Hendrikstraat te vinden zijn. “Daarnaast heeft Boeg meegewerkt aan een walvis gemaakt van plastic flesjes. De werkzaamheden voor dit kunstwerk bestonden uit het uitwerken en snijden van het frame”, geeft Jasper Visser als voorbeeld. Het leuningwerk langs de Scheveningse Noord boulevard komt uit de koker van Boeg, die ook inzet op innovatie. Zo ontwikkelt het constructieteam een zaai- en zeewieroogstmachine voor toekomstige Noordzee boerderijen. Enkele kilometers uit de Scheveningse kust wordt al geëxperimenteerd met offshore-zeewierteelt door Stichting Noordzeeboerderij. Met deze speciale machine worden zowel zeewierzaadjes snel in de netten aangebracht. Als het zeewier is volgroeid, worden de volle netten machinaal geoogst. “Een waanzinnig project. Het project loopt heel goed en we hopen dat het een groot succes wordt”, zegt Sjaak Leeuwenburg.

 

Expert in afvalwaterzuivering

Bij Boeg zijn eenentwintig medewerkers in dienst. Of eigenlijk tweeëntwintig. De hond Flame hoort net zo goed bij het team, die in diepe slaap verkeert op de grond. “Zij is onze floormanager”, zegt Vink met een lach. Als kind liep zij zelf al rond op de werf waar haar vader werkzaam was. De werf heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een constructiehal annex werkplaats. Eveneens worden er reparaties aan schepen uitgevoerd langs de kade. Het bedrijf is 24 uur per dag bereikbaar voor spoedreparaties. “We werken veel voor rederijen, gemeenten en overheden, maar vinden het interessant om daarnaast klussen aan te nemen van particulieren, denk bijvoorbeeld hekwerk en andere constructiewerk op maat voor VvE’s.” Op het gebied van afvalwaterzuivering heeft Boeg een grote naam. “Wij zijn het enige bedrijf in Nederland dat kunststof kettingruimers importeert, installeert en onderhoudt op afvalwater-zuiveringsinstallaties”, legt Gert-Jan Schoterman uit. “Daarnaast leveren en installeren wij hoog rendement beluchters om rioolwater energiezuinig te kunnen zuiveren.” Het Scheveningse bedrijf kan ook worden ingeschakeld voor inspecties van putten, gemalen en riolen en reparatiewerkzaamheden.

Passievol restauratieproject

In de Scheveningse Haven werkt Boeg Nautic mee aan de restauratie van haringlogger SCH236 dat wordt omgetoverd tot museumschip de Noordster. Het schip wordt terug- gebracht naar de originele staat. “Leuk detail is dat het schip op deze locatie werd gebouwd in 1949”, aldus Vink. “Wij beschikken nog over alle originele tekeningen en voelen natuurlijk een grote affiniteit bij dit project.

Boeg B.V. & Boeg Nautic
Hellingweg 180, Scheveningen
T 070 351 43 21

www.boeg.net

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 20 t/m 21 van LEVEN! Magazine #54

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Bas Adriaans