Den Haag mag trots zijn: het enige Tunesische restaurant dat Nederland rijk is, bevindt zich in Scheveningen. Mo en Annemieke openden ruim een jaar geleden restaurant Zitoun in de Stevinstraat en verrassen met Tunesische gerechten in een modern jasje.

Annemieke en Mo leerden elkaar in Groningen kennen. Algauw ontstond het plan om ooit een eigen restaurant te beginnen gebaseerd op de authentieke Tunesische keuken. Terwijl Mo zich verder ontwikkelde als chef-kok bij onder andere sterren­restaurants Moshik** en Daalder*, vond Annemieke haar weg als consultant. De corona­crisis zorgde ervoor dat ze de knoop doorhakten en eindelijk – zestien jaar later – hun eigen restaurant begonnen. Mo: “Ik werkte als zelfstandige en door de crisis namen mijn opdrachten af. Vrienden vroegen of ik voor hen wilde koken en zo ontstonden onze afhaalmenu’s. Dat liep zo goed dat we het aandurfden om onze droom waar te maken.”

Moderne twist
Een eigen horecazaak beginnen in coronatijd is op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Annemieke: “Eigenlijk draaien we pas vier maanden op volle toeren, maar het pakt boven verwachting goed uit. Dit is wat we écht willen. Mo is een geweldige kok die kookt met respect voor zijn roots. Met zijn ervaring en kunde weet hij de traditionele Tunesische keuken, die in Nederland nog relatief onbekend is, een moderne twist te geven. Het is een mix van Mediterraans en Berbers, met Romeinse, Arabische, Turkse, Spaanse, Franse en Siciliaanse invloeden. Mo experimenteert met smaken, kleuren en geuren: zijn gerechten zijn een ware smaak­explosie.”

 

Kwaliteit en sfeer
Zitoun is een intiem buurtrestaurant waar iedereen zich meteen thuis voelt. Van Tunesiërs en Franse expats die de Tunesische keuken goed kennen tot gasten die voor het eerst in aanraking komen met de Tunesische cultuur. Annemieke: “Bij ons krijg je persoonlijke aandacht. Mo serveert de amuses zelf aan tafel en geeft er uitleg bij. We schenken fantastische wijnen die passen bij de uitgesproken smaken en serveren de gerechten in unieke, handgeschilderde tajines. Schuif gewoon eens aan en probeer het zelf, de meeste gasten zijn na de eerste hap al verkocht.”

Zitoun
Stevinstraat 170, Den Haag
T 070 785 64 45
www.bijzitoun.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 137 van LEVEN! Magazine #49

Tekst: Lizzy de Wilde / Fotografie: Annick Meijer