Het Lange Voorhout 30 en 32 herbergen veel Haagse historie. Hier woonde onder andere Alexandrine Tinne, de vooruitstrevende Haagse fotografe en ontdekkingsreiziger. Sinds 1971 houden de bankiers van Van Lanschot er kantoor. Het oorspronkelijke 18de eeuwse interieur bleef bewaard en werd verrijkt met strak Italiaans design.
Sinds mensenheugenis wonen de deftigste Hagenaars aan het Lange Voorhout. Leden van de Koninklijke familie, baronnen en freules, ondernemers, kamerleden en gedeputeerden leefden dicht bij het hof en het politieke centrum. Zij lieten prachtige herenhuizen bouwen, rijk gedecoreerd met stucplafonds, houten betimmeringen en muurschilderingen. Tegenwoordig zijn veel van deze panden in gebruik als kantoor. Zo ook Lange Voorhout 30 en 32, twee rijksmonumenten waar Van Lanschot Bankiers in de jaren 70 hun intrek namen. Directeur Harry Schoots werkt, verdeeld over twee periodes, al bijna 20 jaar op deze bijzondere locatie. “Van Lanschot kocht dit pand van de Engelse ambassade. In de jaren 70 is het interieur zorgvuldig gerestaureerd, met hulp van Monumentenzorg. Heel bijzonder dat het oorspronkelijke interieur de tand des tijds zo goed heeft doorstaan. Er is zelfs geen muur doorgebroken.”
Romantische taferelen
Nummer 30 werd gebouwd in 1735, in de Régence-stijl, die de overgang markeert van het zware Louis XIV naar het sierlijker en speelser Louis XV (rococo). De krullende consoles op de kroonlijsten zijn geïnspireerd door de bekende Haagse architect van Franse afkomst Daniel Marot die onder meer Huis Huguetan (Voorhout 34) ontwierp. Het buurpand op nummer 32 is iets jonger en stamt uit omstreeks 1750. De gebouwen zijn via een werkkamer aan de achterzijde met elkaar verbonden. Beide hebben vier bouwlagen, waarvan de bel-etage van nummer 32 het meest indrukwekkend is. Daar zijn de spreekkamers uitbundig gedecoreerd met kroonluchters, ornamenten, bladgoud en krullen in het plafond en langs de spiegels. Maar de muurschilderingen van Hendrik Willem Schweickhardt spannen de kroon. Deze behangschilderingen uit 1773 laten romantische taferelen zien. Putti in zeegroene tinten of vissers aan het werk met op de achtergrond een snoeproze lucht. De werkkamer aan de achterzijde wordt opgevrolijkt door taferelen uit de fabels van La Fontaine. Hier zie je veel spelende kinderen, geschilderd door Dirk van der Aa. Van Lanschot verrijkte het klassieke 18de eeuwse interieur met Italiaans design, onder meer banken van B&B Italia en lampen van Foscarini. In deze ruimtes is het vast lastig om je aandacht bij bankzaken te houden.
Huis van avonturier
Van alle bewoners en gebruikers is Alexine (officieel Alexandrine) Tinne veruit de bekendste. Ze was de excentrieke telg van een rijke Haagse familie. Al jong trok ze veel bekijks als ze wild op haar paard over het Voorhout galoppeerde of in een geblindeerde koets foto’s maakte. Samen met haar moeder maakte ze avontuurlijke reizen. Haar reislust werd haar noodlottig; op 33-jarige leeftijd werd ze in Egypte vermoord. Schoots: “Waarschijnlijk was ze de eerste Nederlandse reisfotografe. De eigenzinnige Alexine had goed bij ons gepast.”
Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 60 t/m 63 van LEVEN! Magazine #39