De komende maanden spelen de zomer, de zee en Scheveningen een grote rol in én om het Gemeentemuseum Den Haag.

In de museumzalen zijn drie zomerse tentoonstellingen te zien, waar de bezoeker kan ervaren hoe de zee en het strand vele kunstenaars hebben geïnspireerd. Vanaf 25 mei is het bovendien aangenaam verpozen aan de rand van de vijver voor het museum. Hier verrijst dan een heus museumstrand: ‘Strand-Gem’.

Zomerse tentoonstellingen

In het Gemeentemuseum is tot en met 24 juni de tentoonstelling Max Liebermann – Een zomers impressionist te zien. Deze Duitse kunstenaar bezocht onze kust regelmatig en dat is terug te zien in zijn werk. Van 14 juli tot en met 18 november neemt de tentoonstelling Aan Zee bezoekers mee op reis langs de schitterende Zeeuwse kust, waar Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig sprankelende werken maakten.

Van 7 juli tot en met 16 september is ook de tentoonstelling De Haagse School op
Scheveningen te zien. De schilders van de Haagse School wisten als geen ander de
schoonheid van het samenspel van lucht, licht en water te vangen.

Museumstrand

“Wie onze tentoonstellingen bezoekt kan dit de hele zomer combineren met een bezoek aan het kleine, maar fijne museumstrand ‘Strand-Gem”, aldus Gijs Meijer, hoofd marketing en communicatie van het Gemeentemuseum. “Het strand zal de sfeer ademen van de bekende schilderijen van de Haagse School. Baden in de vijvers is helaas niet mogelijk, maar wie verkoeling zoekt, kan op het strand wel terecht voor drankjes, ijs en een zeemenu”. Strand-Gem maakt deel uit van het programma Cultuur aan Zee.

Cultuur aan zee

De Haagse musea presenteren in het kader van Feest aan Zee van 1 april tot 1 juli het gezamenlijke programma Den Haag, cultuur aan zee. Ervaar welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlaten in Den Haag en zie hoe de stad en de zee met elkaar zijn verbonden. Vanaf 10 april zet een groot aantal Haagse cultuurinstellingen een voor de stad essentieel object of onderwerp in de spotlights. Dat gebeurt in de musea, maar ook via een gratis toegankelijke openluchttentoonstelling op de boulevard.