BoitenLuhrs Incasso | Gerechtsdeurwaarders zet zich al vijftig jaar in om incassoprocedures zo zorgvuldig mogelijk af te handelen en erger te voorkomen.

Gerechtsdeurwaarders Arjan Boiten en Ard Haan hebben een schitterend uitzicht over Den Haag vanuit hun kantoor in de Haagse Veste II op het bedrijventerrein De Binckhorst. Tenminste, als ze niet op straat zijn, want daar verrichten ze hun ‘ambts­handelingen’ voornamelijk. Ard: “Onze incassospecialisten en juristen profiteren eigenlijk het meest van deze plek. Zij zijn de eerste schakel in het traject en worden benaderd door opdrachtgevers die kampen met niet-betalende klanten en om advies vragen of ondersteuning zoeken bij het incas­seren van openstaande facturen. Als een zogenaamd minnelijk incassotraject niet helpt, is de volgende stap het opstellen van een dagvaarding. De rechter wijst dan een vonnis en dat brengen wij, de gerechtsdeurwaarders, naar de gedaagde. Dan gaan we letterlijk langs de deuren met een onaan­gename boodschap.”

Twee families
Het beroep van deurwaarder heeft niet bepaald een positief imago en op vrijwel elk verjaardagsfeestje wordt Arjan en Ard de vraag gesteld: “Waarom ben je deurwaarder?” Arjan: “Niemand denkt op z’n dertiende: ik ga deurwaarder worden! Dit is een vak waar je inrolt. Mijn vader Berend Boiten begon op 1 mei 1972 als gerechtsdeurwaarder in Den Haag en fuseerde in 2001 met Lucas Luhrs en zijn dochter José Van der Lubbe-Luhrs. Beide kantoren waren in de jaren zeventig gestart als éénpitter en uitgegroeid tot goed­lopende ondernemingen. Een aantal zonen, broers en echtgenotes is in de loop der tijd toegetreden en in 2011 zijn de namen samengevoegd tot BoitenLuhrs. We zijn nu met zo’n vijftig professionals, zitten al acht jaar in dit pand en hebben ook een vestiging in Amsterdam. En we werken nog met net zoveel plezier en toewijding.”

Denken in oplossingen
Er is best wat veranderd in de afgelopen vijftig jaar op het gebied van digitalisering, automatisering, beleid en wetgeving, maar de insteek om er alles aan te doen om te voorkomen dat iemand op straat komt te staan, geldt nog steeds. Ard:” We handelen op basis van rechtvaardigheid. Er is een product of dienst geleverd en daar is niet voor betaald. Of dat een gevolg van niet-kunnen of niet-willen is, doet er uiteindelijk niet toe: als de rekeningen niet betaald worden, gaan we allemaal failliet en daar schiet niemand iets mee op. Armoede zal er altijd zijn, daar hebben we niet veel invloed op. We
hebben wel invloed op hoe we het aanpakken: we kijken naar het hele probleem, leggen uit wat er aan de hand is en welke uitwijkmogelijkheden er zijn, zoals bijvoorbeeld schuldhulpverlening. We motiveren de mensen om zelf in actie te komen en een achterstand niet te lang te laten oplopen. Feitelijk bieden we een opening naar oplossingen
(instanties, hulpverleners) en zetten het traject in gang om van je schulden af te komen.”

Kennis en kwaliteit
BoitenLuhrs werkt met gespecialiseerde teams in specifieke product-marktcombinaties voor onder andere verenigingen van eigenaren, het midden- en kleinbedrijf, verhuurders en woningcorporaties. Arjan: “We zijn transparant en zorgvuldig. Door onze ervaring kunnen we goed inschatten hoe het traject zal verlopen en welk resultaat er te behalen valt, vaak mét behoud van de relatie tussen opdrachtgever en klant. Voor opdrachtgevers is het ook spannend, ze zijn bang om hun klant te verliezen als ze een deurwaarder inschakelen. Meestal is die zorg ongegrond.”

BoitenLuhrs Den Haag
Regulusweg 11, Den Haag
T 088 999 36 66
BoitenLuhrs Amsterdam
Akersingel 156 en 182, Amsterdam
T 088 999 35 55
www.boitenluhrs.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 18 t/m 19 van LEVEN! Magazine #50

Tekst: Lizzy de Wilde / Fotografie: Bas Adriaanse