Een roze huiskamer, een zwarte keuken en een diep donkerbruine slaapkamer. In hun monumentale pand in de Archipelbuurt maken Marjet en haar man echt een statement. Designklassiekers combineren ze speels met hedendaagse kunst en souvenirs van hun vele reizen.

Minimalistisch, rust, ruimte en een ingetogen sfeer. Het zijn niet de eerste kwalificaties waar je aan denkt als je door het pand van Marjet en haar echtgenoot wandelt. Toch zijn het de woorden waarmee de eigenaresse het interieur omschrijft. Net als kwaliteit en een eigen karakter. Marjet: “We houden van Dutch en Italiaans design en denken lang na voordat we iets toevoegen.” Tien jaar geleden kocht het echtpaar hun eerste gezamenlijke woning: een herenhuis in de Archipelbuurt uit de tweede helft van de 19de eeuw. “Toen we het pand voor het eerst zagen, was het in gebruik als advocatenkantoor zonder keuken en badkamer. Terwijl ik vooral onder de indruk was van de grootte, de kamers met hoge plafonds en de details had mijn man het plan voor de verbouwing al ongeveer klaar. Hij zag meteen welke muurtjes moesten worden weggebroken en waar verlaagde plafonds moesten verdwijnen. Ook wist hij direct dat hij een roze huiskamer wilde.”

Zwart huwelijkscadeau

Na negen maanden breken en construeren nam het stel hun intrek. Beneden kwam Marjets werkkamer, de eetkamer en de keuken. Op de eerste etage is de lichte woonkamer. Nog een verdieping hoger vind je de slaapkamer, bad­kamer en de gezellige bibliotheek. De zolder is ingericht met een logeerkamer met eigen badkamer en een sporthonk. In de loop der jaren bouwden ze het interieur verder op. Marjet: “Als je het huis beter leert kennen, weet je dat het bepaalde kleuren of objecten kan hebben. Dan proberen we het eerst met één muurtje om het effect te zien. Onze keuzes worden steeds radicaler. Het zwarte behang in de keuken en eetkamer is trouwens een verrassing van mijn man. Toen we terugkwamen van huwelijksreis was alles zwart. Heel wat anders dan het lichtgroen dat er eerst zat; ik vind het geweldig.”

Wisselen met de seizoenen

De volstrekt unieke combinatie van designklassiekers en hedendaagse kunst is aangevuld met souvenirs van verre reizen. “Onderweg door Iran, Rusland of Bhutan kom ik altijd wel iets tegen waar ik voor val.” Tussen de boeken in de bibliotheek staan antieke Chinese beelden naast een werk van Phil Bloom. “Dit is de plek waar we ons ’s avonds in de winter terugtrekken; het enige vertrek in huis met een televisie. Nu het lente is, zitten we steeds vaker op de veranda aan de huiskamer. In het weekend ontbijten we altijd in de voorkamer, doordeweeks in de pantry naast de huiskamer. Afhankelijk van het seizoen of het moment van de week kiezen we voor een bepaalde ruimte.”

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 64 t/m 67 van LEVEN! Magazine #40